Autor: Siret Trull • 18. november 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Antibiootikum-resistentsus - kasvav probleem Euroopas

18. novembril tähistatakse Euroopas arvult seitsmendat antibiootikumi teadlikkuse päeva, mis seekord keskendub antibiootikumide väärale kasutamisele ja sellest tulenevatele ohtudele.  Suurimaks ohuks on antibiootikumide väära kasutamise järel väljakujunev antibiootikumresistentsus, mis määrab antibiootikumide tõhususe täna ja tulevikus.

Antibiootikumide õigel ja sihipärasel kasutamisel lasub suurim vastutus esmatasandil, sest teadaolevalt kirjutatakse 80-90% antibiootikumidest välja just perearstide poolt. Eri riikides läbi viidud uuringud näitavad, et antibiootikumide väljakirjutamine kasvab oluliselt hingamisteede viirusnakkuste perioodil. Samas on teada, et hingamisteede nakkuste puhul suudab patsiendi immuunsüsteem enamasti ise, ilma antibiootikumide abita haigustekitajate vastu võidelda. Veelgi enam, külmetushaiguse või gripi korral pole antibiootikumidest mingit kasu – need lihtsalt ei mõju viirusnakkuste suhtes.

Antibiootikumide teadlikkust tuleb suurendada kogu elanikkonna hulgas, sest paljud perearstid on tunnistanud, et surve saada antibiootikume tuleb sageli just patsiendilt. Kui korra on ühe haiguse puhul ravim aidanud, siis oodatakse sama tulemust ka järgmisel korral, teadvustamata, et antibiootikume korduvalt või valesti võttes aitame suurendada bakterite antibiootikumiresistentsust. Pikemas perspektiivis tähendab see, et kui teil või teie lastel on ükskord tõesti vaja antibiootikume, ei pruugi need enam mõjuda.

Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Kadi HeinsaluMeditsiiniuudiste peatoimetajaTel: 6670 451
Violetta RiidasMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 454
Margot VentMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 446
Kristiina KäitMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 58552330
Karin TammMeditsiiniuudiste sündmuse juhtTel: 513 8862
Minna Liisi LiivrandMeditsiiniuudiste sündmuste projektijuhtTel: 6670 230
Maarja KõrvMeditsiinimeedia müügijuhtTel: 5257708