Autor: Siret Trull • 19. november 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kai Kimmel: Hulgi- ja jaemüük tuleb lahutada

Apteekrite liidu ja Eesti iseseisvate apteekide nägemus sellest, kuidas tuleks minna edasi, on järgmine: kõigepealt tuleks taastada apteegiteenuse staatus tervishoiuteenusena, siis tuleks lahutada hulgi- ja jaemüük ning apteegipidamises kehtestada omandipiirang nii, et vähemalt 75% omandist ja sõnaõigusest kuuluks proviisorile, rääkis Eesti Apteekrite Liidu juhatuse liige Kai Kimmel Meditsiiniuudiste konverentsil.

Esimese sammuna, kui hakata muutusi tegema, tuleb taastada apteegiteenuse staatus tervishoiuteenusena. Alles siis saab hakata rääkima stabiilsusest apteegivaldkonnas.

Mulle meeldiks, kui hulgi- ja jaemüük oleksid lahutatud. Kuid kolme aasta pärast kehtima hakkavad kohustuses pole sõnagi juttu sellest, kellele hulgid oma apteegid peaks võõrandama. Järelikult võivad nad müüa suvalisele ärimehele. Kardan, et meie olukord läheb siis veel hullemaks. Praegu, kui apteek kuulub hulgifirmale, on tegemist teadlike omanikega. Kui apteek kuulub suvalisele inimesele, ei tea, mida uus omanik mind müüa käsib. EALi ettepanek hulgidele on, et müüge oma apteegid maha nendele proviisoritele, kes teie apteekides töötavad. Võidaksime kõik. Meie võidaks professionaalse sõltumatuse. Kui proviisor on oma otsustes vaba, võidab sellest ka patsient, kes saab erapooletu ja ausa teenuse. Perspektiivis võidavad ka hulgifirmad ise. Apteegid jäävad ikkagi hulgifirmadest sõltuvaks. Kuna Eestis on kaks arvestatavat korralikku suurt hulgifirmat, kus kogu ravimivalik, siis apteegipidajal on lihtsam teha tööd nii, et võtab enamuse kaupa ühest hulgifirmast. See vähendab töömahtu ja minimaliseerib tööjõukulu. Lisaks olen seotud tehnoloogiliselt IT programmi kaudu.

Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Kadi HeinsaluMeditsiiniuudiste peatoimetajaTel: 6670 451
Violetta RiidasMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 454
Margot VentMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 446
Kristiina KäitMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 58552330
Karin TammMeditsiiniuudiste sündmuse juhtTel: 513 8862
Minna Liisi LiivrandMeditsiiniuudiste sündmuste projektijuhtTel: 6670 230
Maarja KõrvMeditsiinimeedia müügijuhtTel: 5257708
TellimiskeskusTel: 667 0099