13. detsember 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Projekt HAPPY PREGNANCY Eesti terviseuuringute maastikul

Viimasel paarikümnel aastal on inimeste eneseteostuse võimalused laienenud ning see on toonud kaasa laste sünni edasilükkamise hilisemasse eluperioodi, nii naiste kui meeste reproduktiivtervise häirete, viljatuse ja rasedustüsistuste sagenemise.

Arenenud maades moodustavad viljatud 15-20% last soovivatest paaridest1, kergemad või raskemad tüsistused kaasnevad kuni viiendikuga rasedustest.

Viljatusravis suure läbimurde toonud kehavälise viljastamise meetodid (ingl.k. Assisted reproductive technology, ART) on invasiivsed, last soovivale paarile stressirohked ning naise ja sündiva lapse tervisele mitte täiesti ohutud. Sel aastal avaldatud 300,000 ART protseduuri teel saavutatud raseduste süstemaatiline uuring näitas 5 korda kõrgenenud spontaanabordi, enneaegse sünnituse, perinataalne suremuse, lapse madala sünnikaalu ja sünnidefektide esinemise summaarset riski võrreldes loomulike rasedustega2. ART võib tüsistuda munasarjade hüperstimulatsiooni sündroomiga, mis rasketel juhtudel on emale eluohtlik. Ka emakavälist rasedust esineb ART kasutamise järgselt tavapärasest sagedamini (2-5%). Tõenduspõhiseid andmeid ART pikemaaegse mõju kohta ema ja lapse tervisele praegu veel napib. Seetõttu on täna suunatud pilk tulevikku, et leida uusi mitte-invasiivseid (molekulaar)diagnostika  ravivõimalusi, mis toetuks iga viljatu paari täpsemale kliinilisele anamneesile.

Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Kadi HeinsaluMeditsiiniuudiste peatoimetajaTel: 6670 451
Violetta RiidasMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 454
Margot VentMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 446
Kristiina KäitMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 58552330
Karin TammMeditsiiniuudiste sündmuse juhtTel: 513 8862
Minna Liisi LiivrandMeditsiiniuudiste sündmuste projektijuhtTel: 6670 230
Maarja KõrvMeditsiinimeedia müügijuhtTel: 5257708
TellimiskeskusTel: 667 0099