Raseduse kulgemine otsustab lapse tuleviku

Loote arengut mõjutab ka ema toitumine.
Loote arengut mõjutab ka ema toitumine.

Euroopa üks tuntumaid meestearste Edinburghi ülikooli teadlane Richard Sharpe rääkis aprilli lõpul «Happy Pregnancy» konverentsil sellest, kuidas naise keskkond ja elustiil mõjutavad raseduse ajal temas kasvava poissloote arengut.

Teda intervjueeris Merilyn Merisalu Tartu ülikooli ajakirjast Universitas Tartuensis. Artikkel on täismahus loetav ERR Novaatoris.

Professor Sharpe, teie juhitud teadusrühm tegeleb eelkõige poissloote reproduktiivorganite kasvu, arengu ning viljakuse uurimisega. Kui erinev on teineteisega võrreldes poiss- ja tüdrukloote areng?

Nad arenevad väga sarnaselt. Paljud inimesed seda ei tea, aga tegelikult hakkavad kõik looted arenema naiseks. Ühel hetkel toimub loote arengus aga rida muutusi ja nii saame naise teisendina hoopis mehe. See tähendab, et poistel võib olla tervisega palju rohkem probleeme kui tüdrukutel, sest nende areng on n-ö põhiprogrammi kõrvalekalle. Arenevast lootest kujuneb poissloode munandite moodustumisel, need hakkavad tootma meessuguhormooni, testosterooni. Kui hormooni piisavalt ei toodeta, tekivad aga eri mured, mis väljenduvad reproduktiivhäiretena. Kahjuks on need tänapäeva maailmas üsna tavalised.

Kui tavalised?

Umbes igal viiendal või kuuendal noorel mehel on probleeme viljakusega. Kõige tavalisem mure on spermatosoidide väike hulk.

Juba sündides on poiste puhul võimalik näha kaht reproduktiivhäiret. Esimene neist on üsna tavaline: munandid ei ole munandikotti langenud ja on alles keha sees. Teine on peenise väärareng. Põhimõtteliselt tähendab see seda, et kusiti ava ei ole sugutipea otsas, vaid kusagil mujal, peenise küljel. Sellised mured vajavad kirurgilist sekkumist. Õnneks ei ole see väärareng väga tavaline, kuid on seda tõsisem. Meeste jaoks on peenis oluline osa enesehinnangust, nii et mõni selline häire või haigus võib tekitada ka psüühilisi probleeme.

Teismeeas võivad avalduda veel teisedki probleemid. Spermatosoidide vähest hulka ma juba mainisin, aga mure võib olla ka testosterooni tootmisega. Keha võib hormooni küll toota, aga see ei toimi nii nagu peaks. See puudutab umbes 10 protsenti meestest ja on samuti seotud spermatosoidide vähesusega.

Loe Edasi ERR Novaatorist.

Lisa kommentaar

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

JÄLGI MEDITSIINIUUDISEID SOTSIAALMEEDIAS:

RSS

Seotud lood

Küsitlus

Valdkonna tööpakkumised

Meditsiini­uudised

12. veebruar 2019

Laadi PDF

Meditsiin Fookuses

veebruar 2019

Laadi PDF

Tervise­uudised

veebruar 2019

Laadi PDF

Meditsiiniuudiseid ja mu.ee saavad tellida vaid need isikud, kellel on kehtiv retseptikirjutamise õigus. Toimetusel on õigus seda küsida ja kontrollida.