11. november 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Soome valitsus avalikustas pingeid tekitanud tervishoiureformi

Soome peaminister Juha Sipilä
Foto: www.hs.fi
Soome avalikustas eile tervishoiureformi, mille eesmärk on kärpida kiiresti vananeva elanikkonna ravimisega seotud kasvavaid kulutusi.

«Tegemist on olulise ja ajaloolise reformiga, mis puudutab üle 20 miljardi euro kulutuste ümberkorraldamist ning umbes 250 000 töötaja ja inimese igapäevaelu,» ütles reformi üks peaarhitekt Tuomas Pöysti.Valitsuse sõnul võimaldavad reformid vähendada tervishoiukulutuste iga-aastast kasvu praeguselt 2,4 protsendilt 0,9 protsendile, vahendas Postimees. Reform näeb ette sotsiaal- ja tervishoiuteenuste eest vastutavate omavalitsuspiirkondade radikaalset vähendamist. Valitsuse teatel moodustatakse Soomes 18 sotsiaal- ja tervishoiuteenuste eest vastutavat omavalitsuspiirkonda praeguse 200 asemel ning teenuste osutamist korraldatakse neist 15 piirkonna ulatuses. Osana reformist võetakse vastu valikuvabadusseadus, mis võimaldab valida teenuseid kas avaliku, era- või kolmanda sektori pakkujalt.Sotsiaaldemokraat Chair Rinne ütles aga Ylele, et selline süsteem viib peatselt erasektori domineerimiseni. «Pikas perspektiivis tähendab see, et inimeste sissetuleku suurus hakkab dikteerima nende jaoks teenuste kättesaadavust. »Keskerakonna, Koonderakonna ja Põlissoomlaste võimuliit jõudis pärast pingelisi läbirääkimisi ning keskerakondlasest peaministri Juha Sipilä tagasiastumisähvardust reformides kokkuleppele laupäeva varahommikul. Valitsus loodab, et reformiga hoitakse 2029. aastaks kokku umbes kolm miljardit eurot.Kiiresti vananeva elanikkonnaga Soome tervishoiukulutused on pidevalt kasvanud. Üle 65-aastaste osakaal 5,4 miljoni elanikuga riigis on praegu 19 protsenti ning kasvab 2030. aastaks 26 protsendini.

Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Kadi HeinsaluMeditsiiniuudiste peatoimetajaTel: 6670 451
Violetta RiidasMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 454
Margot VentMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 446
Kristiina KäitMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 58552330
Karin TammMeditsiiniuudiste sündmuse juhtTel: 513 8862
Minna Liisi LiivrandMeditsiiniuudiste sündmuste projektijuhtTel: 6670 230
Maarja KõrvMeditsiinimeedia müügijuhtTel: 5257708
TellimiskeskusTel: 667 0099