Eestis haigestus 12aastane laps leetritesse

Isikud, kes on kokku puutunud leetritesse haigestunuga või haiguskahtlastega, tuleks vaktsineerida võimalusel hiljemalt 72 tunni jooksul pärast võimalikku kokkupuudet.
Isikud, kes on kokku puutunud leetritesse haigestunuga või haiguskahtlastega,...

Terviseameti kinnitusel sai eile õhtul lisaks kolmele varasemalt teadaolevale leetrite haigele sama haiguse kahtluse 12aastane laps, kes võis nakkuse saada oma haigestunud emalt.

Laps on leetrite vastu vaktsineeritud vastavalt immuniseerimiskavale ühe vaktsiinidoosiga. Kuigi immuniseerimiskava järgselt vaktsineeritakse lapsi teise doosiga 13-aastaselt, otsustati pärast eile ilmnenud leetrite kahtlust küsida klassi lastevanematelt nõusolekut vaktsineerida kõik klassikaaslased kohe, st aasta enne kalendrijärgset vaktsineerimist.

Isikud, kes on kokku puutunud leetritesse haigestunuga või haiguskahtlastega, tuleks vaktsineerida võimalusel hiljemalt 72 tunni jooksul pärast võimalikku kokkupuudet. See aitab ära hoida haiguse avaldumise. Seda juhul, kui te ei ole haigust läbi põdenud või te ei ole varasemas vaktsineerimises.

Leetrid levivad kergelt 

Terviseamet tuletab veelkord meelde, et leetrite puhul on tegemist äärmiselt kergesti leviva nakkusega. Haigustekitaja levib õhu kaudu piisknakkusena haige köhimisel või aevastamisel. Peiteaeg kestab 7–18 päeva (keskmiselt kümme päeva) aga teatud juhtudel võib pikeneda 21 päevani.

Leetrite esmasteks haigusnähtudeks on kõrge palavik, halb enesetunne, köha, nohu, silma sidekesta põletik ja valgusekartus. Mõne päeva pärast ilmub nahale iseloomulik lööve, mis algab kõrvade tagant ning levib edasi näole ja kaelale ning hiljem ülejäänud kehale. Haigusel spetsiifilist ravi ei ole, leevendatakse vaid sümptomeid. Haigus võib tüsistuda raskekujulise kopsupõletiku, keskkõrvapõletiku või peaajupõletikuga.

Leetritesse haigestunu on nakkusohtlik neli kuni viis päeva enne ja kuni viis päeva pärast lööbe teket. Nakkuse leviku piiramiseks on oluline hoiduda kokkupuutest haigega kogu nakkusohtlikku perioodi jooksul.

Haigestumiste ajalugu 

Viimastel aastatel on olnud üksikud leetritesse haigestumised seotud valdavalt reisimisega. Suurem leetritesse haigestumine Eestis oli viimati 2006. aastal, siis haigestus kokku 25 inimest. Esmane haigusjuht toodi tookord kaasa Ukrainast. Haigestunutest olid mittetäielikult vaktsineeritud viis inimest, 18 inimest olid vaktsineerimata, neist üheksa olid alla 1-aastased lapsed. Kahe haige vaktsineerimisstaatus oli teadmata.

Loe pikemalt terviseameti lehelt.

Kes ja millal peaks mõtlema leetrite vastase kaitse uuendamisele?

Lisa kommentaar

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

JÄLGI MEDITSIINIUUDISEID SOTSIAALMEEDIAS:

RSS

Seotud lood

Küsitlus

Valdkonna tööpakkumised

Meditsiini­uudised

12. veebruar 2019

Laadi PDF

Meditsiin Fookuses

veebruar 2019

Laadi PDF

Tervise­uudised

veebruar 2019

Laadi PDF

Meditsiiniuudiseid ja mu.ee saavad tellida vaid need isikud, kellel on kehtiv retseptikirjutamise õigus. Toimetusel on õigus seda küsida ja kontrollida.