Vabaerakond nõuab Arto Aasalt koondamistega seoses selgitusi

Monika Haukanõmm
Monika Haukanõmm

Vabaerakondlasest riigikogu sotsiaalkomisjoni aseesimehe Monika Haukanõmme sõnul on riigihalduse minister Arto Aasa koondamisnõuded haiglate suhtes ebamõistlikult suured ning ministri toon on lubamatult ülbe ja ähvardav.

"Kliinikumilt nõutakse 85 töökoha koondamist, mis on ligi 14% personalist ehk väga palju. Samasugust tegevust oodatakse ka Põhja-Eesti Regionaalhaiglalt. Tervishoiuasutuste keeldumine jõhkrast kärpeplaanist on arusaadav, kuna Eesti tervishoius on töötegijaid puudu ja raha vähe ning eaka elanikkonna osakaalu tõus paneb meditsiini suurema koormuse alla. Samas on valitsuse väljatöötatud avaliku sektori koondamiskava lihtsakoeline tabelarvutus ja ei arvesta valdkondade eripära ning ei ole osapooltega piisavalt läbi räägitud. See võib viia avaliku sektori säästukava hävinguni," rääkis Monika Haukanõmm.

„Nüüd sellele lisandus ka riigihalduse ministri avalik ähvardus, et kui haiglad kohe ei allu, siis lihtsalt võetakse raha ära ning et nad peaks mäletama, et saavad raha maksumaksjalt. Reformierakonna minister Arto Aas ei tohi unustada, et ka tema saab raha maksumaksjalt,“ lisas Haukanõmm.

Monika Haukanõmm andis täna Vabaerakonna fraktsiooni nimel üle arupärimise, kus nõutakse riigihaldusminister Aasalt selgitusi. „Avaliku sektori kokku tõmbamine ideena on vajalik, kuid töömesilate koondamise asemel tuleb vaadata, kas juhtimises on õhku ning kus tehakse topelt tööd, eriti ametkondades. Haigekassa ja haiglad on kinnitanud, et Eesti meditsiin on juba praegu suhteliselt kuluefektiivne“, lisas ta.

Haukanõmme sõnul haiglate tugipersonali massiline koondamine tingib vajaduse leida teenusepakkujaid ehk ettevõtteid, kelle arvetele lisandub käibemaks. Selline tegevus sisuliselt välistab säästu, sest teenused kallinevad käibemaksu võrra.

Samale murele on viidanud ka riigikontrolör Alar Karis.

Lisa kommentaar

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

JÄLGI MEDITSIINIUUDISEID SOTSIAALMEEDIAS:

RSS

Seotud lood

Küsitlus

Valdkonna tööpakkumised

Meditsiini­uudised

12. veebruar 2019

Laadi PDF

Meditsiin Fookuses

veebruar 2019

Laadi PDF

Tervise­uudised

veebruar 2019

Laadi PDF

Meditsiiniuudiseid ja mu.ee saavad tellida vaid need isikud, kellel on kehtiv retseptikirjutamise õigus. Toimetusel on õigus seda küsida ja kontrollida.