18. detsember 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Merilind: HIV testimine esmatasandil eeldab lisaraha

Perearst Eero Merilind
Foto: Andras Kralla
Perearst Eero Merilinnu sõnul on praegune Eesti perearstide rahastamissüsteem selline, et perearsti uuringufondist ei ole võimalik testida ka sagedamini esinevaid haigusi kui HIV. Kui lisada perearstile ka HIV testimine ilma täiendava rahata, hakkab see kindlasti mõjutama kogu esmatasandi tööd.

„Viimasel ajal on hakatud rääkima sellest, et peaksime laiendama HIV testimist esmatasandi tervishoidu – see tähendab perearstidele – sel juhul eeldaksin ka, et kaasneks täiendav rahastus,“ rääkis perearst Eero Merilind. „Intiimvaldkonnahaigusi – seksuaalsel teel levivaid infektsioone, potentsi- või urineerimise probleeme, varjutab katte- ja tabuloor, kuigi arsti seisukohalt on need täpselt samasugused haigused kui näiteks astma või seljavalu. Kahjuks on need “tabud” levinud ka eelarvekoostamispraktikates. Nii haigekassa kui poliitiliste valikute osas on need n-ö populaarsemad haigused eelisolukorras. HI-viirus kuulub nende haiguste hulka, millest rääkida ei taheta, millega tegeleda ei taheta ning millele maksumaksja raha kulutamist ei soosita. Ühiskonnas on HIV väga tugevalt stigmatiseeritud.“

Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Kadi HeinsaluMeditsiiniuudiste peatoimetajaTel: 6670 451
Violetta RiidasMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 454
Margot VentMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 446
Kristiina KäitMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 58552330
Karin TammMeditsiiniuudiste sündmuse juhtTel: 513 8862
Minna Liisi LiivrandMeditsiiniuudiste sündmuste projektijuhtTel: 6670 230
Maarja KõrvMeditsiinimeedia müügijuhtTel: 5257708
TellimiskeskusTel: 667 0099