22. detsember 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kiiritusravi areng on olnud väga tormiline

Jana Jaal, Tartu Ülikooli Kliinikumi hematoloogia-onkoloogiakliiniku vanemarst
Foto: Raul Mee
Viimaste aastakümnete jooksul on kiiritusravi väga tormiliselt arenenud. Esialgne ebatäpne, suuremahuline ja enamasti palliatiivne kiiritusravi on aja jooksul asendunud väga täpse tervistava ning kujupõhise kolmemõõtmelise kiiritusraviga, mida tänapäeval rakendatakse enamale kui 50% vähihaigetest.

Veel 2000ndate alguses olid Eestis kasutusel radioaktiivset kiirgusallikat, koobalt-60 sisaldavad masinad. Võrreldes tänapäevaste masinatega põhjustasid need aparaadid oluliselt enam kõrvaltoimeid, kuna olid ebatäpsemad. Kiiritatavad mahud olid suhteliselt suured ning  masinate energia oli hästi madal, mistõttu kõige suurem doos, mis üldse oli võimalik saavutada, saavutati enamasti naha pinnal ja nahaaluskoes.

Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Kadi HeinsaluMeditsiiniuudiste peatoimetajaTel: 6670 451
Violetta RiidasMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 454
Margot VentMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 446
Kristiina KäitMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 58552330
Karin TammMeditsiiniuudiste sündmuse juhtTel: 513 8862
Minna Liisi LiivrandMeditsiiniuudiste sündmuste projektijuhtTel: 6670 230
Maarja KõrvMeditsiinimeedia müügijuhtTel: 5257708
TellimiskeskusTel: 667 0099