Autor: Kadi Heinsalu • 7. jaanuar 2016

Aasta lõpus toimus veel teinegi südamesiirdamine

Südamesiirdamine Saksamaal. Pilt pole looga seotud.
Autor: Postimees/Scanpix

Tartu Ülikooli Kliinikumi kardioloogide ja soomlaste koostöös sai detsembri alguses veel ka teine eestlane Helsingis uue südame. Esimene südamesiirdamine toimus samas mullu sügisel.

Seekord vajas siirdamist 45aastane Eesti naine. Protsess toimus sarnaselt eelmisega, st doonorsüda pärines Eestist, kuid siirdamine viidi läbi Helsingis, teatas kliinikumi transplantatsioonikeskuse direktor dr Virge Pall.

Patsiendi raviarst, kardioloog Märt Elmet selgitas, et teine siirdamine sai tehtud Helsingis detsembri alguses. "Vahetult enne aastavahetust sai ta Helsingist koju, kuid juba täna hommikul (st 7. jaanuaril, neljapäeval, toim) läheme sinna järgmist kontrolli tegema. Ta tunneb ennast hästi, kuid esimesed kuud on ravi mõttes väga keerukad ja sagedad kontrollid hädavajalikud," rääkis Elmet.

Ootelehel oli patsient veidi üle viie  kuu. Praegu kedagi Eestis ootelehel ei ole.Esimesel patsiendil läheb Elmeti sõnul rahuldavalt. "Viimase paari kuu jooksul ei ole suuri tagasilööke olnud. Tegeleme raviskeemi häälestamisega, kontrollide sagedust saab juba veidi langetada ja patsient saab aina enam oma igapäevast elu elada," selgitas ta.

Jaga lugu
Mu.ee toetajad:
Kadi HeinsaluPeatoimetajaTel: 667 0451
Violetta RiidasToimetajaTel: 667 0454
Siret TrullAjakirjanik-toimetajaTel: 667 0446
Triin Tabur Meditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 455
Karin TammMeditsiiniuudiste sündmuse juhtTel: 513 8862
Maarja KõrvMeditsiinimeedia müügijuhtTel: 5257708