Kuula artiklit
Autor: Kadi Heinsalu • 7. jaanuar 2016
Kuula artiklit
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Aasta lõpus toimus veel teinegi südamesiirdamine

Südamesiirdamine Saksamaal. Pilt pole looga seotud.
Foto: Postimees/Scanpix
Tartu Ülikooli Kliinikumi kardioloogide ja soomlaste koostöös sai detsembri alguses veel ka teine eestlane Helsingis uue südame. Esimene südamesiirdamine toimus samas mullu sügisel.

Seekord vajas siirdamist 45aastane Eesti naine. Protsess toimus sarnaselt eelmisega, st doonorsüda pärines Eestist, kuid siirdamine viidi läbi Helsingis, teatas kliinikumi transplantatsioonikeskuse direktor dr Virge Pall.

Patsiendi raviarst, kardioloog Märt Elmet selgitas, et teine siirdamine sai tehtud Helsingis detsembri alguses. "Vahetult enne aastavahetust sai ta Helsingist koju, kuid juba täna hommikul (st 7. jaanuaril, neljapäeval, toim) läheme sinna järgmist kontrolli tegema. Ta tunneb ennast hästi, kuid esimesed kuud on ravi mõttes väga keerukad ja sagedad kontrollid hädavajalikud," rääkis Elmet.

Ootelehel oli patsient veidi üle viie  kuu. Praegu kedagi Eestis ootelehel ei ole.Esimesel patsiendil läheb Elmeti sõnul rahuldavalt. "Viimase paari kuu jooksul ei ole suuri tagasilööke olnud. Tegeleme raviskeemi häälestamisega, kontrollide sagedust saab juba veidi langetada ja patsient saab aina enam oma igapäevast elu elada," selgitas ta.

Aasta lõpus toimus veel teinegi südamesiirdamine
Kuula artiklit

Aasta lõpus toimus veel teinegi südamesiirdamine

Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Kadi HeinsaluMeditsiiniuudiste peatoimetajaTel: 6670 451
Violetta RiidasMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 454
Margot VentMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 446
Kristiina KäitMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 58552330
Karin TammMeditsiiniuudiste sündmuse juhtTel: 513 8862
Minna Liisi LiivrandMeditsiiniuudiste sündmuste projektijuhtTel: 6670 230
Maarja KõrvMeditsiinimeedia müügijuhtTel: 5257708