Kuula artiklit
Autor: Violetta Riidas • 7. jaanuar 2016
Kuula artiklit
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Koduvisiite vastsündinu peresse teeb vaid 30% perearstidest

Foto: Erik Prozes
Väikelaste vigastuste ja surmajuhtumite arv on Eestis Euroopa üks suuremaid. Kuidas kaitsta lapsi, harida vanemaid ja jälgida perede kodust olukorda? Üks võimalus on, et arstid käivad kõigi imikute kodudes visiidil.

2013. aastal registreerisid tervishoiuteenuse osutajad kuni nelja-aastastel lastel 11 827 esmase vigastuse juhtumit. Neist 1149 korral oli laps alla aasta vana.

Ligi 10% kuni nelja-aastaste laste suremusest 2014. aastal oli tingitud vigastustest. Rünnete tõttu vajas arstiabi 36 kuni nelja-aastast last. Peaaegu pooltel juhtudel olid vigastused tingitud kehalisest vägivallast. Seitsmel juhul vajas laps arstiabi, sest oli hooletusse jäetud. Kaheksal juhul oli põhjus muu halb kohtlemine, sealhulgas seksuaalne kuritarvitamine ja piinamine. 

See kurb statistika ütleb, et vastsündinud ning väikelapsed vajavad paremat kaitset ja abi, mille võimaldamine on lapsevanemate ülesanne. Ent vanemaid on erinevaid. Sotsiaalministeerium valmistub välja töötama koduvisiidi korraldust vastsündinutele, mis peaks aitama vähendada probleeme vastsündinutega ja hoidma kokku ravikulu.

Uue korralduse järgi peaksid perearstid tegema iga vastsündinu juurde koduvisiidi. Praegu näitab haigekassa statistika, et koduvisiite vastsündinu peresse teeb vaid 30% perearstidest.

Edasi loe Maalehest

Koduvisiite vastsündinu peresse teeb vaid 30% perearstidest
Kuula artiklit

Koduvisiite vastsündinu peresse teeb vaid 30% perearstidest

Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Kadi HeinsaluMeditsiiniuudiste peatoimetajaTel: 6670 451
Violetta RiidasMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 454
Margot VentMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 446
Kristiina KäitMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 58552330
Karin TammMeditsiiniuudiste sündmuse juhtTel: 513 8862
Minna Liisi LiivrandMeditsiiniuudiste sündmuste projektijuhtTel: 6670 230
Maarja KõrvMeditsiinimeedia müügijuhtTel: 5257708