Autor: Violetta Riidas • 7. jaanuar 2016

Koduvisiite vastsündinu peresse teeb vaid 30% perearstidest

Autor: Erik Prozes

Väikelaste vigastuste ja surmajuhtumite arv on Eestis Euroopa üks suuremaid. Kuidas kaitsta lapsi, harida vanemaid ja jälgida perede kodust olukorda? Üks võimalus on, et arstid käivad kõigi imikute kodudes visiidil.

2013. aastal registreerisid tervishoiuteenuse osutajad kuni nelja-aastastel lastel 11 827 esmase vigastuse juhtumit. Neist 1149 korral oli laps alla aasta vana.

Ligi 10% kuni nelja-aastaste laste suremusest 2014. aastal oli tingitud vigastustest. Rünnete tõttu vajas arstiabi 36 kuni nelja-aastast last. Peaaegu pooltel juhtudel olid vigastused tingitud kehalisest vägivallast. Seitsmel juhul vajas laps arstiabi, sest oli hooletusse jäetud. Kaheksal juhul oli põhjus muu halb kohtlemine, sealhulgas seksuaalne kuritarvitamine ja piinamine. 

See kurb statistika ütleb, et vastsündinud ning väikelapsed vajavad paremat kaitset ja abi, mille võimaldamine on lapsevanemate ülesanne. Ent vanemaid on erinevaid. Sotsiaalministeerium valmistub välja töötama koduvisiidi korraldust vastsündinutele, mis peaks aitama vähendada probleeme vastsündinutega ja hoidma kokku ravikulu.

Uue korralduse järgi peaksid perearstid tegema iga vastsündinu juurde koduvisiidi. Praegu näitab haigekassa statistika, et koduvisiite vastsündinu peresse teeb vaid 30% perearstidest.

Edasi loe Maalehest

Jaga lugu
Mu.ee toetajad:
Kadi HeinsaluPeatoimetajaTel: 667 0451
Violetta RiidasToimetajaTel: 667 0454
Siret TrullAjakirjanik-toimetajaTel: 667 0446
Triin Tabur Meditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 455
Karin TammMeditsiiniuudiste sündmuse juhtTel: 513 8862
Maarja KõrvMeditsiinimeedia müügijuhtTel: 5257708