Kuula artiklit
28. jaanuar 2016
Kuula artiklit
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Professor: Zika viiruse puhangut ja mikrotsefaalia juhtumeid on veel vara siduda

Tartu ülikooli meditsiinilise mikrobioloogia professor Irja Lutsar
Foto: Andres Haabu/ÄP
Tartu ülikooli meditsiinilise mikrobioloogia professor Irja Lutsar nendib, et Brasiiliat vaevava Zika viiruse ja mikrotsefaaliana tuntud arenguhäire vahele on põhjusliku seose tõmbamine veel ennatlik. Sellegipoolest tuleks rasedatel pigem parem karta kui kahetseda ja haigusest puudutatud riikidesse reisimist võimalusel vältida

Zika viirus kulg on reeglina kerge. Keskmiselt märkab vaid iga viies inimene tavaliselt nahalööbe ja palaviku tõttu, et on üleüldse nakatanud. Brasiilia teadlased oletavad aga viimastel kuudel hüppeliselt kasvanud mikrotsefaalia juhtumite arvu tõttu, et rasedatel võib Zika viirus põhjustada ka loote kolju kasvu pidurdumist.

''See fakt, et leiti tõesti kümnekordne mikrotsefaalia suurenemine Brasiilias, oli ootamatu. Seda, et flaviviirused on närvisüsteemi armastavad viirused, on hästi teada. Siin on aga kaks asja kokku pandud. Seda viirust on Brasiilias väga palju ja see, et seda viirust on looteveest leitud, kuid kas nendel kahel asjal on omavahel seos, seda on praegu väga raske ütelda,'' rõhutas Irja Lutsar saates ''Uudis+''. Tema sõnul pole seda teinud seni ka eksperdid.

Täispikkuses saab artiklit lugeda ERR Novaatorist.

Professor: Zika viiruse puhangut ja mikrotsefaalia juhtumeid on veel vara siduda
Kuula artiklit

Professor: Zika viiruse puhangut ja mikrotsefaalia juhtumeid on veel vara siduda

Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Kadi HeinsaluMeditsiiniuudiste peatoimetajaTel: 6670 451
Violetta RiidasMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 454
Margot VentMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 446
Kristiina KäitMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 58552330
Karin TammMeditsiiniuudiste sündmuse juhtTel: 513 8862
Minna Liisi LiivrandMeditsiiniuudiste sündmuste projektijuhtTel: 6670 230
Maarja KõrvMeditsiinimeedia müügijuhtTel: 5257708