1 veebruar 2016 08:30

Karolinska instituudi kirurgi eksperimendid viisid töökoha kaotuseni

Kirurg (foto on illustratiivne).  Foto: Scanpix/Caro

Kuulus Itaalia kirurg Paolo Macchiarini teostas Venemaal Rootsi tööandja loata eksperimentaalse operatsiooni, mille tagajärjel patsient suri.

Rootsis Karolinska instituudis töötav itaallasest kirurg Paolo Macchiarini sai tuntuks sellega, et siirdas esimest korda ajaloos kunstliku organi – plastikust ja patsiendi tüvirakkudest koosneva hingetoru, vahendas Postimees Dagens Nyheterit.Kirurg siirdas kunstliku organi mitmele patsiendile ja väitis, et tegemist on revolutsiooniga meditsiini ajaloos, sest nii on võimalik vähendada või koguni vältida seda, et inimese organism tõukab siirdeorganid ära.

Paraku olid aga operatsiooni tulemused kurvad: enamik Macchiarini patsiente suri mõne aja möödudes. Kirurg siirdus tööandja teadmata Venemaale Krasnodari, kus ta teostas operatsiooni, mille tagajärjel suri veel üks naine. Tema ebaeetilise tegevuse kohta esitas Rootsi ametivõimudele kaebuse neli arsti.Karolinska instituudi juht Anders Hamsten on hiljuti tehtud paljastuste valguses öelnud, et Macchiarini töölepingut ei pikendata, põhjendades seda Venemaal toimunuga. "Kõiki kolleege peab saama usaldada ja kui usaldus on kahjustatud, siis ei saa jätkata,"rõhutas ta.Macchiarini ise oma käitumises suuri vigu ei näe. Ta tõdeb küll, et tema poolt välja töötatud sünteetiline hingetoru ei tundunud toimivat, kuid ei näe põhjust, mis ta oleks pidanud sellega katsetamise lõpetama.

Jaga lugu:
Seotud lood
MEDITSIINIUUDISTE UUDISKIRJAGA LIITUMINE

Telli olulisemad Meditsiiniuudised igal nädalal enda postkasti.

Meditsiiniuudised.ee toetajad:

Kadi Heinsalu
Kadi HeinsaluPeatoimetajaTel: 667 0451
Violetta Riidas
Violetta RiidasToimetajaTel: 667 0454
Siret Trull
Siret TrullAjakirjanik-toimetajaTel: 667 0446
Mirjam Esperk
Mirjam EsperkAjakirjanik-toimetajaTel: 56483229
Karin Tamm
Karin TammMeditsiiniuudiste sündmuse juhtTel: 513 8862
Maarja Kõrv
Maarja KõrvMeditsiinimeedia müügijuhtTel: 5257708