Autor: Violetta Riidas • 15. veebruar 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Karolinska instituut läks staarkirurgiga alt

Autor: Postimees/Scanpix

Itaaliast palgatud väidetav tipparst Paolo Macchiarini on toonud rootslaste kuulsale meditsiiniülikoolile üleilmse tähelepanu. Paraku mitte sellise, nagu Nobeli meditsiinipreemiat jagav asutus soovinuks.

Tänapäeval on ka haiglatel ja teadusasutustel vaja staare – ja ühe sellise Karolinska instituut Stockholmis endale kuus aastat tagasi saigi. Itaallase Paolo Macchiarini elulookirjeldus avaldas muljet. Ta oli töötanud suurtes haiglates, olnud professoriks Prantsusmaal, Saksamaal, Hispaanias ja Ameerikas. Aga mis peamine: ta oli teinud endale üle maailma nime kunstliku organi, plastikust ja patsiendi tüvirakkudest koosneva hingetoru siirdajana. See tähistas meditsiiniajaloos revolutsiooni. Macchiarini oli koguni nii kuulus, et kvaliteetajakirjanduse lipulaevu New York Times avaldas temast kaaneloo ning telehiid NBC väntas kahetunnise erisaate.

Paraku läks Macchiarini (57) palkamine Karolinska instituudile, mis annab välja meditsiiniteaduste Nobeli preemiat, kalliks maksma. Selle nädala algul teatas Urban Lendahl, Nobelit määrava komitee peasekretär ja üks Macchiarini värbajaid, et astub oma kohalt tagasi. Nädal varem oli instituudi juhtkond teatanud, et ei kavatse selle aasta novembris Macchiarini lepingut usalduse kaotuse tõttu pikendada ning asub uurima, mida staarprofessor viimastel aastatel tegelikult korda on saatnud.Edasi loe Postimees Tervisest

Jaga lugu
Mu.ee toetajad:
Kadi HeinsaluMeditsiiniuudiste peatoimetajaTel: 6670 451
Violetta RiidasMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 454
Margot VentMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 446
Triin Tabur Meditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 455
Karin TammMeditsiiniuudiste sündmuse juhtTel: 513 8862
Hanna SultsMeditsiiniuudiste sündmuste projektijuhtTel: 6670 385
Maarja KõrvMeditsiinimeedia müügijuhtTel: 5257708