5. aprill 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Avalik poomine meedias – lubatud või taunitav?

Advokaadibüroo Aivar Pilv vandeadvokaat-partner Britta Oltjer
Foto: Erakogu
"Tragöödia ja rekordsuur kahjunõue", "Patsient esitas haigla vastu miljonihagi", "Luumurd lõppes surmaga", "Patsient saadeti koju. Mõne tunni pärast eluohtlikus seisus intensiivosakonda", "Vereülekanne ebaõnnestus ja patsient suri haigla töötaja tegevusetuse tõttu", on vaid üksikud pealkirjad ja tsitaadid viimastel aastatel meedias kajastatud teemadest ja artiklitest, mis kajastavad etteheiteid tervishoiutöötajatele.

Patsiendi õigus enda tervise kohta andmeid avaldada tuleneb põhiseadusest ning on PS § 45 sätestatud sõnavabaduse olemuslik osa. Kuna patsiendi tervise kohta käivaid andmeid kaitstakse just patsiendi huvidest lähtuvalt, siis on ka patsiendil õigus otsustada, kas ning kui palju tahab ta kolmandatele isikutele (sealhulgas avalikkusele) oma tervisest rääkida. Tervishoiuteenuse osutajal sellist vabadust ei ole ning tema võib selliseid andmeid avaldada üksnes patsiendi loal.

Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Kadi HeinsaluMeditsiiniuudiste peatoimetajaTel: 6670 451
Violetta RiidasMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 454
Margot VentMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 446
Kristiina KäitMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 58552330
Karin TammMeditsiiniuudiste sündmuse juhtTel: 513 8862
Minna Liisi LiivrandMeditsiiniuudiste sündmuste projektijuhtTel: 6670 230
Maarja KõrvMeditsiinimeedia müügijuhtTel: 5257708