«Praegu on perearst kui väravavaht, kelle juurde tulevad kõik kokku ja tema jagab need laial ehk lööb nii öelda pallid edasi,» selgitas minister Postimehele. «Uuenduse mõte on, et perearst osutab oma  pädevuse piires teenuseid koostöös eriarstiga. Praegu saadab ta patsiendi eriarsti juurde edasi ehk lööb enda värava puhtaks, aga siis eriarst ütleb, et tee veel neid uuringuid, anna seda ravimit ja vaatame nädala pärast uuesti.»

Ministri idee järgi puuduks digiregistratuuris nn patsiendi vaade täielikult ning eriarsti aja saaks kinni panna vaid perearst. See idee on nii värske, et teisipäeval toimub sel teemal sotsiaalministeeriumis esimene arutelu.

«Praegu on küsimus, kas me tahame tekitada ilusa vastuvõttude broneerimise süsteemi, nagu booking.com, või tahame sisuliselt lahendada esmatasandi ja eriarstiabi integratsiooni küsimusi. Mind huvitab see viimane,» selgitas Ossinovski.

Sotsiaaldemokraadist terviseministri sõnul on selle uuenduse eelduseks, et e-konsultatsioon oleks võimalik kõikidel erialadel. «Eriarst otsustab, kas see inimene peab tulema end tema juurde näitama, minema täiendavatele uuringutele või statsionaarsele ravile, ja e-konsultatsiooni järel paneks patsiendile aja kirja perearst,» selgitas Ossinovski.

«Praegu on perearst kui väravavaht, kelle juurde tulevad kõik kokku, ja tema jagab need laiali ehk lööb nii-öelda pallid edasi,» selgitas minister. «Uuenduse mõte on, et perearst osutab oma  pädevuse piires teenuseid koostöös eriarstiga. Praegu saadab ta patsiendi eriarsti juurde edasi ehk lööb enda värava puhtaks, aga siis eriarst ütleb, et tee veel neid uuringuid, anna seda ravimit ja vaatame nädala pärast uuesti.»

Ossinovski tunnistas ka ise, et selline lähenemine eeldab tervishoiusüsteemi kontseptuaalset ümbermõtestamist ja võib tunduda esialgu radikaalsena. Et plaanitud muudatus võimalikuks saaks, on vaja peale pere- ja eriarsti tasandi integreerimise  lahendada ka tehniline pool (e-konsultatsiooni ja digiregistratuuri lahendused), aga vaadata üle ka senine rahastusmudel, mida hakatakse lähiaastatel katsetama Viljandis.

Edasi loe Postimehest