Autor: Violetta Riidas • 1. november 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Ossinovski tahab eriarstile pääsemise pea peale keerata

Tervise- ja tööminister Jevgeni Ossinovski
Foto: ÄP: Andres Haabu
Aastaid on Eestis oodatud ühtset digiregistratuuri, mille kaudu peaks arstiaja saamine olema sama lihtne kui hotellitoa broneerimine veebiportaalis. Nüüd aga on terviseminister Jevgeni Ossinovskil plaanis pea kümme aastat ette valmistatud projektist loobuda ja teha uus versioon, kuhu patsiendil endal asja pole.

«Praegu on perearst kui väravavaht, kelle juurde tulevad kõik kokku ja tema jagab need laial ehk lööb nii öelda pallid edasi,» selgitas minister Postimehele. «Uuenduse mõte on, et perearst osutab oma  pädevuse piires teenuseid koostöös eriarstiga. Praegu saadab ta patsiendi eriarsti juurde edasi ehk lööb enda värava puhtaks, aga siis eriarst ütleb, et tee veel neid uuringuid, anna seda ravimit ja vaatame nädala pärast uuesti.»Ministri idee järgi puuduks digiregistratuuris nn patsiendi vaade täielikult ning eriarsti aja saaks kinni panna vaid perearst. See idee on nii värske, et teisipäeval toimub sel teemal sotsiaalministeeriumis esimene arutelu.«Praegu on küsimus, kas me tahame tekitada ilusa vastuvõttude broneerimise süsteemi, nagu booking.com, või tahame sisuliselt lahendada esmatasandi ja eriarstiabi integratsiooni küsimusi. Mind huvitab see viimane,» selgitas Ossinovski.Sotsiaaldemokraadist terviseministri sõnul on selle uuenduse eelduseks, et e-konsultatsioon oleks võimalik kõikidel erialadel. «Eriarst otsustab, kas see inimene peab tulema end tema juurde näitama, minema täiendavatele uuringutele või statsionaarsele ravile, ja e-konsultatsiooni järel paneks patsiendile aja kirja perearst,» selgitas Ossinovski.«Praegu on perearst kui väravavaht, kelle juurde tulevad kõik kokku, ja tema jagab need laiali ehk lööb nii-öelda pallid edasi,» selgitas minister. «Uuenduse mõte on, et perearst osutab oma  pädevuse piires teenuseid koostöös eriarstiga. Praegu saadab ta patsiendi eriarsti juurde edasi ehk lööb enda värava puhtaks, aga siis eriarst ütleb, et tee veel neid uuringuid, anna seda ravimit ja vaatame nädala pärast uuesti.»Ossinovski tunnistas ka ise, et selline lähenemine eeldab tervishoiusüsteemi kontseptuaalset ümbermõtestamist ja võib tunduda esialgu radikaalsena. Et plaanitud muudatus võimalikuks saaks, on vaja peale pere- ja eriarsti tasandi integreerimise  lahendada ka tehniline pool (e-konsultatsiooni ja digiregistratuuri lahendused), aga vaadata üle ka senine rahastusmudel, mida hakatakse lähiaastatel katsetama Viljandis.Edasi loe Postimehest

Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Kadi HeinsaluMeditsiiniuudiste peatoimetajaTel: 6670 451
Violetta RiidasMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 454
Margot VentMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 446
Kristiina KäitMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 58552330
Karin TammMeditsiiniuudiste sündmuse juhtTel: 513 8862
Minna Liisi LiivrandMeditsiiniuudiste sündmuste projektijuhtTel: 6670 230
Maarja KõrvMeditsiinimeedia müügijuhtTel: 5257708