Autorid: Meditsiiniuudised , Meditsiiniuudised, mu.ee • 14. november 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Enamik Soome arstidest on eutanaasia seadustamise vastu

Foto: Veiko Tõkman/ÄP
Möödunud teisipäeval alustati Soomes kodanikualgatusega, mille eesmärk on eutanaasia seadustamine. Liikumist toetavad mitmed endised Soome parlamendi liikmed.

Ettevõtmise algatajad on endine Soome parlamendiliige ja rahandusminister, konservatiivse Rahvusliku Koonderakonna liige Iiro Viinanen ning endine Soome panga juht Sirkka Hämäläinen, vahendas Postimehe terviseportaal lehte Yle Uutiset.Rahvaalgatuse eesmärk on ümber teha Soome praegused eutanaasia seadused, nii et surmaabi muutuks Soomes seaduslikuks. Mõlema arvates on raskelt haigetel inimestel õigus valutuks surmaks.Eutanaasia seadustamist taotleva kodanikualgatuse eestvõtjate hinnangul toetab eutanaasiat üle 85 protsendi soomlastes. Nende seas on enamik haiglaõdesid ja osa arste. Soome arstide liit on aga selle mõtte vastu.Liidu esimehe Heikki Palve sõnul on eutanaasia vastu enamik arste, nende seas ka suurem osa palliatiivset, raskeid ja ravimatuid haigusi leevendavat ravi pakkuvaid arste. «Arstid lähtuvad kahest vastandlikust väärtusest. Ühelt poolt soovivad nad kannatusi vähendada ja teiselt poolt on neil kohustus elu hoida,» rääkis ta.Eutanaasia on seadusega lubatud näiteks Hollandis, Belgias ja Luksemburgis. Palve sõnul ei saa Soomet Hollandiga siiski võrrelda, sest seal on inimestel hoopis teistsugused õigused. Palve sõnul valib aastas eutanaasia umbes 0,03 protsenti hollandlastest. Praegu on peale Viinaneni ning endiste Soome parlamendi liikmete Ilkka Taipale, Osmo Soininvaara ja Henrik Laxi kodanikualgatuse petitsioonile allkirja andnud ligi 5000 inimest. Selleks, et algatus parlamendis kindlasti arutusele tuleks, on neil Soomes 2012. aastal vastu võetud kodanikualgatuse seaduse kohaselt tarvis 50 000 allkirja.

Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Kadi HeinsaluMeditsiiniuudiste peatoimetajaTel: 6670 451
Violetta RiidasMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 454
Margot VentMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 446
Kristiina KäitMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 58552330
Karin TammMeditsiiniuudiste sündmuse juhtTel: 513 8862
Minna Liisi LiivrandMeditsiiniuudiste sündmuste projektijuhtTel: 6670 230
Maarja KõrvMeditsiinimeedia müügijuhtTel: 5257708