Vink: haigekassa piirhinnad on madalad

Eesti Hambaarstide Liidu juht Marek Vink.
Eesti Hambaarstide Liidu juht Marek Vink.

Hambaarstid on antud juhul eelkõige teiste erialaarstidega solidaarsed, sest tervishoiu rahastamise skeem pole kindlasti jätkusuutlik, leiab ühisavaldusele allkirjutanud Eesti Hambaarstide Liidu juht Marek Vink. Murekohti on ka hambaarstidel.

"Suuremas pildis pole hambaaarstid rahul näiteks sellega, mismoodi menetletakse riigikogus seaduseelnõusid," rääkis Marek Vink hambaarstide ühest suurest murekohast. "Hetkel teeb meid murelikuks asjaosaliste huvirühmadega kooskõlastamata SE301, millega muudetakse (täiskasvanute mitterahalise hambaravihüvitise kehtestamise) nime all ravikindlustuseseadust nii, et lähitulevikus hakkaksid näiteks ka pensionärid saama oma proteesihüvitist ainult haigekassa lepingupartnerite juures," rääkis Vink.

Ravijärjekorrad pikenevad ja ravi kvaliteet kannatab

Hambaarstide liidu liikmete seas viidi läbi veebiküsitlus, milles uurisiti, kui paljud oleksid valmis täiskasvanud patsiente ravima haigekassa teenuste loetelus määratud piirhindadega. "Meile vastas 544 kolleegi, kellest 36 ehk 6,6% oleksid sellega nõus. 93,4% vastanutest ei hakka haigekassaga täiskasvanutele teenuste osutamise lepingut sõlmima enne, kui haigekassa teenuste hinnakiri hakkab vastama reaalsetele kuludele. Milleks sülitada vanasse kaevu, kui on selge, et uus kaev pole isegi veesoone läheduses?" rääkis Vink.

Hambaarstide liit on Vinki sõnul seisukohal, et hambaravihüvitis peab säilima rahalisena ehk liikuma koos patsiendiga talle meelepärase arsti juurde. "Täiskasvanute hambaraviteenuse mitterahalise hüvitise kehtestamise järel kasvavad lepingupartnerite vähesuse tõttu ravijärjekorrad, mis piirab hambaravi kättesaadavust ning patsiendi vabadust valida endale meelepärane arst. Teenuse alarahastusest tulenev hambaravi kvaliteedi langus tingib aga tüsistuste tõttu kokkuvõttes hoopis ravikulude tõusu," ennustas Vink. 

Lisa kommentaar

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

JÄLGI MEDITSIINIUUDISEID SOTSIAALMEEDIAS:

RSS

Seotud lood

Küsitlus

Valdkonna tööpakkumised

Meditsiini­uudised

12. märts 2019

Laadi PDF

Meditsiin Fookuses

veebruar 2019

Laadi PDF

Tervise­uudised

veebruar 2019

Laadi PDF

Meditsiiniuudiseid ja mu.ee saavad tellida vaid need isikud, kellel on kehtiv retseptikirjutamise õigus. Toimetusel on õigus seda küsida ja kontrollida.