Vask: riik öelgu, et me vanu inimesi enam ei ravi

Lõuna-Eesti haigla juht Arvi Vask.
Lõuna-Eesti haigla juht Arvi Vask.

Haigekassa on viimastel aastatel vähendanud haiglatelt ravijuhtude tellimusi, mis on tekitanud olukorra, kus haiglad peavad patsiendid ukse taha jätma.

Arstide kutseliidud tegid reedel ühispöördumise riigikogule ja valitsusele, heites ette otsustamatust tervishoiu rahastamise jätkuvõime tagamisel.

„Olukord läheb järjest keerulisemaks,” rääkis Lõuna-Eesti haigla juht Arvi Vask Lõunaeestlasele. „Ravijuhtude arv läheb aasta-aastalt väikemaks. Surve haiglatele ja arstidele on nii suur, et enam pole nii võimalik jätkata.”

Vaski sõnul on haiglatelt tellitavate raviteenuste maht vähenenud alates 2013. aastast enam kui kümnendiku. Samas suureneb igal aastal ühiskonnas üle 60. eluaasta läve astunud inimesi, kes võrreldes noortega vajavad oluliselt rohkem arstiabi.

„See on reaalne asi, seda ei saa edasi lükata,” lausus Vask. Üle 60 aasta inimesed vajavad Vaski sõnul enne surma mitu korda haiglaravi, kuid praeguse rahastuse juures pole haiglad võimelised seda pakkuma, isegi kui potentsiaalne ravivõimekus on olemas.

„Meie siseosakond on juba praegu ületäidetud,” selgitas Vask olukorda Lõuna-Eesti haiglas. 40 kohaga osakonda on tegelikult ära mahutatud 50 ja rohkem patsienti, samas kui raha ja personali on haiglal arvestatud 40 voodikoha tarbeks.

Rohkem saab lugeda siit.

 

Lisa kommentaar

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

JÄLGI MEDITSIINIUUDISEID SOTSIAALMEEDIAS:

RSS

Seotud lood

Küsitlus

Valdkonna tööpakkumised

Meditsiini­uudised

12. märts 2019

Laadi PDF

Meditsiin Fookuses

veebruar 2019

Laadi PDF

Tervise­uudised

veebruar 2019

Laadi PDF

Meditsiiniuudiseid ja mu.ee saavad tellida vaid need isikud, kellel on kehtiv retseptikirjutamise õigus. Toimetusel on õigus seda küsida ja kontrollida.