Kollektiivleping kehtib edasi?

Arstide liidu president Lembi Aug
Arstide liidu president Lembi Aug

Sotsiaalministeeriumil puudub info selle kohta, kas kollektiivleping on üles öeldud. Kui see pole üles öeldud, on see muutunud tähtajatuks, leiavad sealsed juristid. Arstide liidu juht selle väitega ei nõustu.

Juristid sotsiaalministeeriumis toetuvad kollektiivlepingu seaduse § 11 lg 5. See ütleb, et kollektiivlepingu tähtaja möödumisel loetakse, et kollektiivleping on muutunud tähtajatuks, kui kumbki kollektiivlepingu pool ei teata vähemalt kolm kuud enne kollektiivlepingu tähtaja möödumist kirjalikult teisele poolele, et ta ei soovi lepingu pikenemist.

Kollektiivlepingu tähtajatuks muutumise korral on pooled kuni uue kollektiivlepingu sõlmimiseni või kollektiivlepingu lõppemiseni selle ülesütlemise tõttu kohustatud täitma kollektiivlepingu tingimusi. Tähtajatu kollektiivlepingu võib kumbki lepingupool üles öelda, teatades sellest teisele poolele ette vähemalt kuus kuud. Alates kollektiivlepingu ülesütlemisest teatamisest lõpeb kollektiivlepingust tulenev töörahu pidamise kohustus.

Viide seadusele on siin.

Arstide liidu president kardioloog Lembi Aug sõnas, et nende jaoks kollektiivlepe ei kehti ja töörahu samuti. "Meil on ammu alustatud lepitusmenetlus. Sellega oleme näidanud, et soovime senise kollektiivleppe asemele järgmist," rääkis ta. Augi hinnangul muutub tähtajaline tähtajatuks sel juhul, kui kumbki pool ei avalda soovi seda uuendada, muuta. "Vastupidi, me just oleme igati ilmutanud soovi teha uus kollektiivlepe," lisas ta.

Aug sõnas, et samas on ülesütlemine lihtne, kasvõi kohe saab seda teha, ja kolme kuu pärast on töörahu ikkagi katkenud. 

Kollektiivleppe seis hetkel on tema sõnul vaakumis, sest lepitaja juures on asi lõppenud. Uus lepitaja kinnitatakse ametisse täna ja asub tööle märtsist. 

Täna (neljapäeval, toim) tuleb kokku arstide liidu eestseisus, et olukorda arutada ja formuleerida oma seisukohad, mida võidakse jagada ka avalikkusega. Järgmisel nädalal on koos haiglate liidu eestseisus ja ilmselt kogunevad samamoodi ka teised kollektiivleppe osapooled.

 

Lisa kommentaar

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

JÄLGI MEDITSIINIUUDISEID SOTSIAALMEEDIAS:

RSS

Seotud lood

Küsitlus

Valdkonna tööpakkumised

Meditsiini­uudised

12. märts 2019

Laadi PDF

Meditsiin Fookuses

veebruar 2019

Laadi PDF

Tervise­uudised

veebruar 2019

Laadi PDF

Meditsiiniuudiseid ja mu.ee saavad tellida vaid need isikud, kellel on kehtiv retseptikirjutamise õigus. Toimetusel on õigus seda küsida ja kontrollida.