Pärn: läbirääkimiste kultuur on paranenud

Riiklik lepitaja Henn Pärn.
Riiklik lepitaja Henn Pärn.

Täna on riikliku lepitaja kt Henn Pärna viimane tööpäev. Väärika punkti sellele tööle paneb Pärn Narva Haridustöötajate Liidu ja Narva Linnavalitsuse vahelise kollektiivlepingu sõlmimisega. Nimetatud töötüli on lepitaja menetleda olnud 2015. aasta suvest.

 

Palusime Henn Pärnal vaadata tagasi aastatele lepitajana ja meenutada raskemaid, kergemaid ning värvikamaid juhtumisi eeskätt just tervishoiutöötajatega. 

Pärn: „Raskematest aegadest meenub aastatetagune aeg, kui ma olin just riigikogust tulnud ja streik oli sisuliselt välja kuulutatud. Olid jäänud loetud päevad lepitamiseks. Läbirääkimised toimusid igal tööpäeval, nädalavahetusel, päeval ja öösel. Leppimus saabus ühel öisel tunnil.

Kui nüüd viimast lepitamist vaadata, siis oleme jõudnud täiesti uuele tasemele, kus osapooled suhtlevad omavahel. On toimunud suur areng. Kui varem oli palju vastandumist, siis nüüd ühtsust. Kultuur on paranenud ja osapooled kõvasti edasi arenenud.“

Pärnal on meenutada ka lõbusaid juhtumisi. „Ühe eelmise lepituse lõppvaatus toimus taas öösel. Olime 4. korrusel, koridor oli täis otsust ootavaid tühja kõhuga ajakirjanikke. Kuna näljane inimene läheb tigedaks, siis tuli neil ikka kõht täis sööta.

Korra on näiteks transporditöötajate lepitamisel läinud olukord aga nii teravaks, et osapooled tuli eraldi ruumidesse paigutada ja ma pidin siis ühest toast teise lippama – aga leppimus siiski tuli.

Kogu oma tööle lepitajana tagasi vaadates võib aga küll öelda, et kollektiivlepete sõlmimisega kaasneb palju rohkem kultuuri ja mõistmist kui aastaid tagasi. Suurte kollektiivlepetega on seotud eri sektoritest umbes 50 00 inimest ja nende lähedast.“

Henn Pärn oli esmakordselt lepitajaks novembrist 2001 kuni 22. märts 2003, teine ametiaeg oli 10. detsembrist 2006 kuni 16. veebruar 2011 ja riikliku lepitaja kt oli ta alates 17. veebruarist 2011. 

 

Lisa kommentaar

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

JÄLGI MEDITSIINIUUDISEID SOTSIAALMEEDIAS:

RSS

Seotud lood

Küsitlus

Valdkonna tööpakkumised

Meditsiini­uudised

12. veebruar 2019

Laadi PDF

Meditsiin Fookuses

veebruar 2019

Laadi PDF

Tervise­uudised

veebruar 2019

Laadi PDF

Meditsiiniuudiseid ja mu.ee saavad tellida vaid need isikud, kellel on kehtiv retseptikirjutamise õigus. Toimetusel on õigus seda küsida ja kontrollida.