Mis toimus Niine Nahakliinikus?

Niine Nahakliiniku üks omanikke ja juht Raul Niin paar nädalat tagasi Kotka terviseama avamisel, kuhu kolis ka nahakliinik.
Niine Nahakliiniku üks omanikke ja juht Raul Niin paar nädalat tagasi Kotka...

Eilne Pealtnägija kirjeldas, kuidas tuntud erakliinik Niine Nahakliinik võtab patsientide ravi eest raha nii patsiendilt kui ka haigekassalt. Anname sõna nahakliiniku juhile Raul Niinele.

Pealtnägija tegi eksperdimendi ja patsientide küsitluse kaudu selgeks, et ehkki haigekassa lepingumaht võimaldaks Niine Nahakliinikul aastas pakkuda u 7000 nn tasuta tervishoiuteenust, siis pakutakse vaid 120 ulatuses, kuna vastu võtab n-ö haigekassa aegadega vaid üks arst ja vaid 10 korda kuus. 

Sestap järeldas Pealtnägija meeskond, et haigekassale esitatakse arved inimeste eest, kes olid visiidi eest ise juba maksnud. 

Haigekassa on juhtumit uurima asunud. Haigekassa juahtuse liige Maivi Parv lubas saates, et algatatakse põhjalik uurimine ja kui selles loos kuuldud faktid leiavad kasvõi osaliselt kinnitust, ähvardab kliinikut sanktsioon rahalisest karistusest kuni lepingu lõpetamiseni.

Pärast saate eetris olekut selgitas nahakliiniku üks omanikke Raul Niin, et tasuta vastuvõttu pakutakse ravikindlustatutele (st vastuvõtu eest tasub haigekassa). "Sellisel juhul on ka muud teenused nagu analüüside ja proovide võtmine haigekassa tervishoiuteenuste loetelus tasuta," rääkis ta. Niine nahakliinikus teostab haigekassa poolt hüvitatud vastuvõtte vastavalt lepingule 12st arstist 3 nahaarsti, mistõttu on ka haigekassa hüvitatavatele vastuvõttudele ravijärjekord pikem. Haigekassa hüvitatud vastuvõtt hüvitab tema sõnul arstipoolse tegevuse, mille alla spetsiaalsed diagnostilised uuringud tüüpiliselt ei kuulu.

Saatelõigus ütles aga nahakliiniku registraator ajakirjanike tehtud kõnes, et vastu võtab vaid üks arst ja vaid 10 aega kuus on talle enda, mis on pidevalt välja antud.

"Nii nagu analüüside võtmine, röntgenuuringu või elektrokardiogrammi tegemine ei kuulu arsti vastuvõtu hinna sisse, nii ei kuulu sinna ka kogu keha nahauuring digidermatoskoobiga," jätkas Niin. "N-ö palja silmaga ei ole aga võimalik tuvastada pahaloomulisi nahamuutusi võimalikult varajases staadiumis, mistõttu on meie kliiniku patsientidel võimalik lisaks ravijärjekorrajärgsele eriarsti visiidi teenusele samal külastuskorral tellida ka digidermatoskoopilist uuringut."

Digidermatoskoopia ehk kogu keha nahauuring ei ole haigekassa tervishoiuteenuste loetellu kantud teenus ning seetõttu tuleb selle eest patsiendil ise tasuda. Seda tehakse patsiendi kulul paljudes raviasutustes. Sama kliinikukülastuse ajal arsti vastuvõtu ja digidermatoskoopilise uuringu tegemine hoiab Niine kinnitusel kokku patsiendi aega, aitab kaasa lühematele ravijärjekordadele ja aitab avastada pahaloomulisi nahakasvajaid võimalikult varajases staadiumis.

"Kui patsiendile tehakse ühe kliinikukülastuse käigus nii arsti konsultatsioon kui ka digidermatoskoopiline uuring, patsient on ravikindlustatu ja oodanud vastuvõtujärjekorras, siis läbivaatuse eest tasub haigekassa, kuid dermatoskoopilise uuringu eest tuleb tasuda patsiendil," selgitas ta veelkord. Kui patsiendile on lisaks digidermatoskoopilisele uuringule tehtud teisi näidustatud uuringuid, mis on haigekassa tervishoiuteenuste loetellu kantud ja haigekassa poolt hüvitatavad, või on vajalikuks osutunud korduv arsti vastuvõtt, siis tasub nende eest haigekassa.

Haigekassa leping osaliselt peatatud

Niine nahakliinik on haigekassa lepingu alusel haigekassa hüvitatud teenuseid osutanud juba 2014. aastast. "Kuni viimase poolaastani on teenust osutatud kogu lepingusumma ulatuses," jätkas Niin. "Viimasel poolaastal on osa haigekassa võimaldatud mahust tegemata jäänud ja järjekorrad ka sellevõrra veninud – esmalt seetõttu, et kliinik vahetas aasta alguses tegevuskohta, aga ka seetõttu, et alates ajakirjaniku pöördumisest peatasime haigekassa hüvitatavate teenuste osutamise, kuni asjaolud saavad haigekassaga üle arutatud ja mõlemal poolel veendutud, kuidas tuleb jätkata."

Kõik haigekassa tasutud teenused on patsientidele reaalselt ka osutatud. Niisamuti teenused, mille eest on patsiendid tasunud ise. "Mööname, et juhul kui patsient ise ei ole küsinud, ei ole teda rutiinselt informeeritud, milliste teenuste puhul tasus tema eest haigekassa," tõdes Niin. "Parandame sellist teavitamist edaspidi kindlasti."

Raul Niin lisas, et nahakliinik on erakapitalil, mitte riigi raha eest loodud tervishoiuasutus, kellel on haigekassaga leping umbes 10% tegevuse ulatuses. "See tähendab, et haigekassa hüvitab nahahaiguse või selle kahtlusel pöördunud patsientidele osutatud teenuste eest niivõrd, kuivõrd kliinikuga sõlmitud leping ja haigekassa poolt hüvitatavate tervishoiuteenuste loetelu seda ette näevad."

Haigekassa poolt rahastatud ja rahastamata raviteenuste osutamine ühel päeval ei ole Niine sõnul seadusega keelatud. 

Lisa kommentaar

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

JÄLGI MEDITSIINIUUDISEID SOTSIAALMEEDIAS:

RSS

Seotud lood

Küsitlus

Valdkonna tööpakkumised

Meditsiini­uudised

12. veebruar 2019

Laadi PDF

Meditsiin Fookuses

veebruar 2019

Laadi PDF

Tervise­uudised

veebruar 2019

Laadi PDF

Meditsiiniuudiseid ja mu.ee saavad tellida vaid need isikud, kellel on kehtiv retseptikirjutamise õigus. Toimetusel on õigus seda küsida ja kontrollida.