Kui kiiresti jõuab rinnavähipatsient esimesele ravile?

Haigekassa värske ravikvaliteedi aruanne uuris muuhulgas ka seda, kui kiiresti jõuab rinnavähi diagnoosi saanud naine esimesele ravile ja onkoloogi juurde. Selgus, et eesmärki mullu ei täidetud.

Haigekassa värske ravikvaliteedi raport uuris, kui suur osakaal esmastest rinnavähi diagnoosiga patsientidest saavad alustada onkospetsiifilist ravi 42 päeva jooksul pärast esmast rinnavähiga tegeleva spetsialisti vastuvõttu. Arvutus põhineb Eesti Haigekassa raviarvetelt (kirurgiline ja süsteemravi) ja retseptikeskusest (hormoonravi) saadud andmetel. Valimisse kuulusid patsiendid, kellel diagnoositi rinnavähk 2016. aastal.

Paraku ei suutnud 2016. aastal ükski rinnavähi onkoloogilise raviga tegelev haigla täita indikaatoris kirjeldatud eesmärki.  Suured erinevused haiglati on seletatavad töökorralduslike erinevustega, mis vajab täpsemat asutusesisest analüüsi.

Onkospetsiifilise ravi alguse ajalise kriteeriumi osas on seni lähtutud sotsiaalministeeriumi poolt kinnitatud “Eesti Vähiravi Kvaliteedi Tagamise Nõuded” dokumendis esitatud nõuetest. Viidatud dokumendi indikaator 16 ütleb, et aeg onkoloogi esmasest vastuvõtust kuni ravi alustamiseni ei tohi ületada 8 nädalat. Sellega on põhjendatav alla 6 nädalase ravi alguse väike osakaal.

Eesmärki, 95% patsientidest on 42 päeva jooksul peale spetsialisti vastuvõttu alustanud onkoloogilist ravi, ei suutnud ükski haiglatest tagada. Antud indikaatorit on keeruline võrrelda rahvusvaheliselt erinevate tervishoiukorralduse süsteemide tõttu.

Võrreldes 2015 aastaga on kõigi haiglate puhul näitajad nihkunud lähemale indikaatoris eesmärgiks seatule.

Kõige parem oli seis Pärnu haiglas, kus kõik 3 patsienti said kuni 42 päeva jooksul edasisele ravile. Järgnes PERH 89%, edasi ITK 86% ja TÜK 71%. Kõige kesisem oli seis üldhaiglates keskmiselt kus 31 patsiendist 48% said 42 päeva jooksul ravile.

Uuriti ka kiiritusravi saajaid

Kiiritusravi on oluline komponent varase rinnanäärmevähi ravis, mõjutades lokaalset kontrolli ja pikaajalist elulemust. Seetõttu uuris haigekassa ka seda valdkonda. Arvutustes on kasutatud Eesti Haigekassa raviarvetel olevaid andmeid 2015. aastal opereeritud patsientide kohta kolmes (PERH, TÜK, ITK) rinnavähi kirurgilise raviga tegelevas haiglas. Eesmärgiks oli seatud, et 95% rinda säilitava operatsiooni läbinutest peab saama postoperatiivset kiiritusravi.

Saadud tulemustest lähtuvalt võib arvata, et umbes 11% antud valimi patsientidest ei saa ravijuhistepõhist ravi või ei saa seda õigel ajal. Põhjused võivad olla nii patsiendi näitajatest tingitud kui ka kiiritusravi kättesaadavus.

Lisa kommentaar

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

JÄLGI MEDITSIINIUUDISEID SOTSIAALMEEDIAS:

RSS

Seotud lood

Küsitlus

Valdkonna tööpakkumised

Meditsiini­uudised

12. veebruar 2019

Laadi PDF

Meditsiin Fookuses

veebruar 2019

Laadi PDF

Tervise­uudised

veebruar 2019

Laadi PDF

Meditsiiniuudiseid ja mu.ee saavad tellida vaid need isikud, kellel on kehtiv retseptikirjutamise õigus. Toimetusel on õigus seda küsida ja kontrollida.