Repliik: põnts haigekassa mainele

Haigekassa on üks olulisemaid asutusi Eesti riigis, mis opereerib märkimisväärselt suure hulga avaliku rahaga. Tervishoiu poolelt vaadates on riigi n-ö kolm kõige tähtsamat isikut vabariigi president, terviseminister ja nende järel kohe haigekassa juht.

On täiesti mõistetav, et kõik, kes vähegi puutuvad kokku tervishoius mõne juhtimistasandi ja raha jagamisega, jälgivad praegu pingsalt haigekassa uue juhi valimisi. Jälgivad ja on ilmselt nõutud, sest on üsna arusaamatu, mis toimub.

Uue juhi konkurss kuulutati välja juunis ja septembri lõpuks pole endiselt teada ühtegi nime. Õigupoolest pole päris selge seegi, mitme isiku vahel valida on. Ja seegi pole tegelikult teada, kas saab valida või tuleb pakkumisele ainult võta või jäta. Viimane võimalus on ilmselgelt kõige nigelam.

Haigekassa reglement ütleb, et konkursi voorude tulemused tehakse nõukogu liikmetele teatavaks, kuid nõukogu liikmed kinnitavad, et neile ei ole terve selle aja jooksul tutvustatud mitte ühtegi kandidaati ega öeldud ainsatki nime.

Juhi valimisega tegeleb kolmeliikmeline komisjon, kuhu kuuluvad tööandjate esindaja Toomas Tamsar (REF), ametiühingute esindaja Peep Peterson (SDE) ja komisjoni juht minister Jevgeni Ossinovski (SDE). Ossinovski on kuulutatud ainsaks volitatud kõneisikuks ja temalt juba midagi välja ei meelita ega keelita.

Asjale lisavad vürtsi kohe saabuvad valimised. Kui kandidaate on praegu kaks, kas siis tegemist on poliitilise võitlusega? Või pole ühtegi pädevat kandidaati? Kui pädevat, siis kas piisavalt tervishoiuga kursis olevat või piisavalt kauget, et olla täiesti sõltumatu? Ja kui uut juhti pole leitud pea nelja kuu jooksul, siis kuidas kavatsetakse ta leida nüüd umbes nädalaga?

Tundub väga, et kordub sarnane stsenaarium presidendi valimistega, kus tsirkust oli rohkem kui küll ja lõpuks toodi president kuskilt nurga tagant.

Miks see hea ei ole? Aga selle pärast, et kogu senisele protsessile on kulutatud hunnik töötunde ja avalikku raha ning sellega rikutakse haigekassa mainet. Taoline asjade käik viitab pigem haldussuutmatusele ja jonnakale võttele oma tahtmine läbisuruda. Eesti võiks olla aga demokraatlik riik, kus protsessid toimuvad läbipaistvalt. Ja kui ollakse otsustanud asju autoritaarselt ajada, siis võiks sellegi otse välja öelda.

Lisa kommentaar

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

JÄLGI MEDITSIINIUUDISEID SOTSIAALMEEDIAS:

RSS

Seotud lood

Küsitlus

Valdkonna tööpakkumised

Meditsiini­uudised

12. veebruar 2019

Laadi PDF

Meditsiin Fookuses

veebruar 2019

Laadi PDF

Tervise­uudised

veebruar 2019

Laadi PDF

Meditsiiniuudiseid ja mu.ee saavad tellida vaid need isikud, kellel on kehtiv retseptikirjutamise õigus. Toimetusel on õigus seda küsida ja kontrollida.