Ravi juhtimise rahastamine peab töötama motivaatorina

Maailmapanga esindaja Christoph Kurowski tõdes haigekassa ja Maailmapanga ühiskonverentsil, et kui tahta rakendada riskipatsientide ravi juhtimise skeemi kogu esmatasandil, tuleb hoolikalt läbi mõelda ka selle rahastamine.

Praegu on Eesti esmatasandil kasutuses pearaha süsteem ja on teenuste hinnakiri. Kuidas siia juurde lülitada riskipatsientide ravi juhtimine? Kurowski tõdes, et kuigi ravi juhtimine on peamiselt nö pehme tegevus (rääkimine, nõustamine), mis justkui ei peaks lisama suurt koormust, on selle töö ajakulu märkimisväärne.

Tasustamissüsteemi paika panemisel tuleb läbi mõelda, kas makstakse enne või pärast teenuse osutamist. Kui maksta ette millegi eest, mille tulemused saab hiljem, peab tegevusi monitoorima ja ka see süsteem peab olema paigas. Kas maksta teenuse osutajale just tema tehtud töö eest või on maksmine institutsioonipõhine, st ei sõltu sellest, milline arst  või õde teenust osutas. Läbi tuleb mõelda seegi, kuidas patsiendi raskusastet hinnata ja seda tasustamisel arvesse võtta.

Kurowski sõnul tuleb hea seista selle eest, et rahastamismudel saaks algusest peale paika õigesti ja toimiks motivaatorina, aidates nii tervishoiuteenuste osutamisel protsessikesksuselt edasi liikuda ravitulemi saavutamise poole.

Maailmapanga esindaja Elyssa Finkel tõi näited neljast erinevast rahastamismudelist, mida erinevates riikides sarnaste ravi juhtimise süsteemide puhul kasutatakse.

Fikseeritud määr: tehakse üks ainus makse, mis katab kõik kulud mingi paika pandud tsükli jooksul. Siin makstakse konkreetne summa kõigile või on hind patsiendipõhine, st sõltub sellest, kui raske haige on. Võib maksta ka enne teenuse osutamist. Maksed tehakse asutusele. See mudel võimaldab praksisel olla paindlik selles osas, kuidas ressursse kasutavad. Kasutuses nt Prantsusmaal.

Konkreetse teenuse eest tasumine: toimub pärast teenuse osutamist. Kasutab nt Medicare USAs. Kõrge riskiga patsientide käsitlemise korral on rahastus suurem. Kaasatud on konkreetsed arstid, õed, ämmaemandad, kellele makstakse, mitte ei tasuta praksisele. Arve esitatakse iga patsiendi kohta eraldi.

Teenuste paketi eest tasumine: tasutakse pärast teenuse osutamist. Jälgitakse näiteks diagnostiliste, terapeutiliste protseduuride osutamist. Maksed tehakse perearstikeskustele. Näide Saksamaalt.

Tulemuslikkuse põhjal tasumine: mõõdetakse protsessina või tulemina. Mõnikord maksed enne, mõnikord pärast. Kasutatakse nt Prantsusmaal ja seal on ravi juhtimise skeemis kaks osa: kohustuslik ja vabatahtlik. Sellest tulenevalt on ka fikseeritud maksed ja varieeruvad maksed. Fikseeritud maksed on seotud patsientide arvuga, varieeruvad seotud kindlate indikaatoritega. 60% rahastust tuleb ette ja ülejäänu pärast teenuste osutamist.

Christoph Kurowski sõnul oleks Eesti puhul praegu mugavaim kasutusele võtta fikseeritud määra süsteem, kuna seda on kõige lihtsam integreerida olemasoleva pearaha süsteemiga.

Lisa kommentaar

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

JÄLGI MEDITSIINIUUDISEID SOTSIAALMEEDIAS:

RSS

Seotud lood

Küsitlus

Valdkonna tööpakkumised

Meditsiini­uudised

12. veebruar 2019

Laadi PDF

Meditsiin Fookuses

veebruar 2019

Laadi PDF

Tervise­uudised

veebruar 2019

Laadi PDF

Meditsiiniuudiseid ja mu.ee saavad tellida vaid need isikud, kellel on kehtiv retseptikirjutamise õigus. Toimetusel on õigus seda küsida ja kontrollida.