Autor: Violetta Riidas • 10. november 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Aaben: tuleb sõnastada, mida me tahame saavutada

Foto: Praxis
SA Poliitikauuringute Keskuse Praxis tervisepoliitka analüütik Laura Aaben andis tänasel Vähiliidu 25. aastapäeva konverentsil ülevaate vähiravi sotsiaalmajanduslikust analüüsist ja vähistrateegia tulemuste hindamisest.

Vähiravi sotsiaalmajandusliku analüüsi uuringus otsisime vastuseid, kui palju lähevad vähi diagnoosid maksma riigile ja inimestele. Vähi diagnoos on keeruline ja kulukas haigus, millega kaasneb elukvaliteedi ja töövõime langus ning vaja läheb kulukat abi ja ravi. Haigus mõjutab ka haiget ümbritsevaid inimesi. Vähi mõju tööelule on väga suur ja sissetulekud vähenevad. Suureneb risk jääda töötuks või minna varem pensionile. Samas kasvavad kulud haige tervisele. Keskmised kulud patsiendil on u 300 eurot kuus, mis moodustavad u 1/3 inimese sissetulekust. Kulud on suuremad aktiivse ravi faasis või neil, kellel on kaasnevad haigused.

Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Kadi HeinsaluMeditsiiniuudiste peatoimetajaTel: 6670 451
Violetta RiidasMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 454
Margot VentMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 446
Kristiina KäitMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 58552330
Karin TammMeditsiiniuudiste sündmuse juhtTel: 513 8862
Minna Liisi LiivrandMeditsiiniuudiste sündmuste projektijuhtTel: 6670 230
Maarja KõrvMeditsiinimeedia müügijuhtTel: 5257708
TellimiskeskusTel: 667 0099