Autor: Violetta Riidas • 20. november 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Vestlusring: raha on alati vähem kui lootust

Vestlevad Kuuno Vaher, Toivo Tänavsuu ja Erki Laidmäe.
Foto: Eiko Kink
Harvik- ja onkoloogiliste ravimite rahastamisest rääkisid ravimiseminaril Eesti Haigekassa ravimiosakonna juhataja Erki Laidmäe (EL), Ravimitootjate Liidu esindaja Kuuno Vaher (KV) ja vähiravifondi Kingitud elu asutaja Toivo Tänavsuu (TT). Küsimusi esitas Meditsiiniuudiste peatoimetaja Kadi Heinsalu.

Kuhu tuleks ülikallite ravimite rahastamisel hinna piir seada? Üldine seisukoht on, et kui me piiri tõmbame, siis keegi võib jääda selle taha. Jäiga piiri tõmbamine ei ole hea mõte.  Mina ei tea, kus see piir on rahalises mõttes. Fond on 3,5 aasta jooksul toetanud 180 inimest ja raha on jagunud kõigile. Eesti inimeste jaoks on kõik need elud kulutõhusad. Praegune piir on viltu. Ma olen nõus, et jäiga piiri tõmbamine on saatanast. Siis tekiksid lihtsalt teistsugused lood ajakirjandusse. Rahastamine sõltub Eesti inimese maksevõimekusest – see on seotud keskmise palgaga, sest täpselt selline protsent läheb ravikindlustuse eelarvesse. Probleem tekib sellest, et neid, kes soovivad eelarvest osa saada, on palju. Kui me suuname kogu raha ravisse, siis keegi jääb millestki ilma – näiteks arstid palgatõusust. Piirid tekivad praktikas ja me näeme, mida me suudame ja mida mitte.

Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Kadi HeinsaluMeditsiiniuudiste peatoimetajaTel: 6670 451
Violetta RiidasMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 454
Margot VentMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 446
Kristiina KäitMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 58552330
Karin TammMeditsiiniuudiste sündmuse juhtTel: 513 8862
Minna Liisi LiivrandMeditsiiniuudiste sündmuste projektijuhtTel: 6670 230
Maarja KõrvMeditsiinimeedia müügijuhtTel: 5257708
TellimiskeskusTel: 667 0099