Haukanõmm: Kas inimesed tahavad täiendavat ravimihüvitist?

Monika Haukanõmm (Riigikogu liige, Vabaerakond)
Monika Haukanõmm (Riigikogu liige, Vabaerakond)

Riigikogu võttis eile vastu ravimite suuremat hüvitamist võimaldava seaduse. Hääletamisele eelnenud sõnavõttudes avaldasid riigikogu liikmed Maris Lauri ja Monika Haukanõmm arvamust, et selline ravimite hüvitamise kord on liialt pillav.

Marika Tuus-Laul 

Eelnõu, mida me nüüd praegu käsitleme, seda on väga kaua oodatud. Oodatud seda, et vähemalt nendel inimestel, kes peavad oma haiguse tõttu igapäevaselt palju ravimeid võtma, tehakse need soodsamaks ja ravimid kättesaadavamaks. Teatavasti on ju ravimid Eestis väga kallid. Ja see asjaajamine, mis praegu toimub, et ka seda väikest hüvitist saada, see on niivõrd ebamugav ja kohmakas ja äpardunud süsteem, et inimesed ei oskagi aru saada, kuidas nad peavad seda hüvitist taotlema ja kui palju nad on üldse kulutanud. Sellepärast ongi väga oluline, et see uus süsteem toimib ilma avaldust esitamata, automaatselt.

Tuletan siis veel kord meelde, et uus süsteem ja kord näeb ette, et kui inimene kulutab aastas ravimitele 100 kuni 300 eurot, hüvitatakse need 50% ulatuses, ja kui ravimitele kulub juba rohkem kui 300 eurot, siis kompenseeritakse summa 90% ulatuses. Loomulikult jäävad kehtima ka tänased soodustused. 

Pean veel kord ütlema, et ma ei saanud aru Reformierakonna parandusettepanekust, et see piir, 100-eurone piir, kust algab hüvitis, on liiga madal ja tehti ettepanek kergitada seda 150-le. Seda soovitati selleks, et hüvitist ei saaks mitte 100 000 inimest, vaid 40 000 inimest, et 100-eurone piir on liiga pillav ja et praegune lahendus võib viia selleni, et võib-olla varsti ongi kõik retseptiravimid tasuta, ning miks me tahame seda lisaraha, mis praegu tervishoidu antakse, kiiresti sirgeks lüüa.

Maris Lauri 

Mul ei olnud plaanis sõna võtta, aga eelkõneleja justkui ei oleks [sotsiaal]komisjoni istungitel osalenud. See muudatusettepanek ei olnud fraktsiooni poolt, see oli minu enda poolt, nii et seda oleks võinud teada. Teine asi, küsimus ei ole lihtsalt selles, et mul oleks vastumeelsus sellele, et anda täiendavat ravimihüvitist. Ma esitasin küsimuse, kas me ei ole liialt pillavad, ja esitasin argumendid, mis minu, majanduslikult mõtleva inimese puhul tekitasid küsimusi. Sellepärast et nendele küsimustele ei tulnud mitte kuidagi vastuseid, ei tulnud ministrilt, ei tulnud ministeeriumilt, miks sellised piirid. Kas on kuskil olemas analüüs? Ei olnud. Nii et ma paluksin korrektsust, eriti kui te hakkate kedagi süüdistama.

Monika Haukanõmm 

See [soodustuse saamine] tehakse tõesti palju, palju mugavamaks, sest seda hakatakse arvutama automaatselt, me ei pea selleks esitama avaldust. Olen nõus varem kõlanud väitega, et praegune süsteem oli väga segadusse ajav ja inimesed ei teadnud, kuhu seda tõendit ja avaldust esitada. 

Mis meile ei meeldi selle asja juures? Mitte selle juures, et see piir allapoole tuuakse, vaid selle juures, et meie kui e-riik, meil tehakse see nii automaatseks, et meie käest isegi enam ei küsita, kas me tahame seda riigi poolt täiendavat ravimihüvitist saada või mitte. See tähendab seda, et kui ükskõik kes meist kulutame aastas näiteks 110 eurot soodusravimitele, siia me saame selle raha automaatselt tagasi, 50%.

Aga võib-olla ma ei taha seda ja ma ei vajagi seda. Võib-olla seda vajab keegi teine. Kui me räägime, et meil on tervishoius raha puudu, äkki me ei peaks siis seda sellisel moel tegema. Me elame e-riigis. On ju väga lihtne teha selline võimalus, et ma saan panna linnukese, et ma ei taha seda või ma ei vaja antud hetkel seda soodustust. Kui ma seda soovin, siis ma saan seda tarvitada. Aga sellist võimalust mulle täna jäetud ei ole. Ja mulle tundub, ja meie fraktsioonile, et see on tõesti natuke liiga priiskav käitumine. Küsigem inimeste käest, kas nad tahavad seda riigipoolset täiendavat ravimihüvitist või mitte.

 Väljavõte riigikogu istungi stenogrammist

Lisa kommentaar

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

JÄLGI MEDITSIINIUUDISEID SOTSIAALMEEDIAS:

RSS

Seotud lood

Küsitlus

Valdkonna tööpakkumised

Meditsiini­uudised

12. märts 2019

Laadi PDF

Meditsiin Fookuses

veebruar 2019

Laadi PDF

Tervise­uudised

veebruar 2019

Laadi PDF

Meditsiiniuudiseid ja mu.ee saavad tellida vaid need isikud, kellel on kehtiv retseptikirjutamise õigus. Toimetusel on õigus seda küsida ja kontrollida.