Ravimite võltsimine: komisjon nõuab eeskirjade ranget jõustamist

Ravimid.
Foto on illustratiivne.

Täna avaldatud Euroopa Komisjoni raportist selgub, et karistused võltsitud ravimite tootmise ja turustamise eest on Euroopa Liidu riikides äärmiselt erinevad.

Ravimite võltsimise eest on maksimumkaristused riigiti ühest aastast vanglakaristusest (Rootsi, Soome ja Kreeka) kuni 15 aastani (Austria, Sloveenia ja Slovakkia); ja maksimaalsed trahvid ulatuvad 4 300 eurost (Leedus) kuni 1 miljoni euroni (Hispaanias) või on "piiramatud" (Ühendkuningriigis). 

Euroopa Komisjoni  tervishoiu ja toiduohutuse volinik Vytenis Andriukaitis ütles, et kuigi täna avaldatud raport  leiab, et liikmesriikide rakendatud karistusmeetmeid võib pidava rahuldavateks, on karistused tõhusad ainult siis, kui need on hästi jõustatud.

"Võltsitud ravimid võivad tappa ja seetõttu kutsun kõiki ELi riike üles, et ravimite võltsijad saaksid karistatud," rõhutas volinik.

"Ühtlasi kasutan ma võimalust ja meenutan, et kasutades ühist ELi logo, mis aitab tuvastada legaalseid internetiapteeke, kes müüvad ehtsaid ja ohutuid tooteid, saab kodanikke aidata võltsitud ravimimüügist mööda. Ma julgustan kõiki veebist ravimite ostjaid tegema seda ohutult, jälgides logo olemasolu ja veendudes enne tellimuse sooritamist, et online-apteek on tõepoolest seaduslikult tegutsev," jätkas Andriukaitis.

Uus tuvastussüsteem kujundamisel

Raportis järgitakse võltsitud ravimite direktiivis (2011/62/EL) sätestatud nõuet, mille kohaselt kõik ELi liikmesriigid kehtestavad võltsitud ravimite tootmisel ja turustamisel osalevatele isikutele proportsionaalseid, tõhusaid ja hoiatavaid karistusi.

Lisaks sellele töötavad liikmesriigid ja sidusrühmad välja 2019. aasta veebruaris rakenduva ravimite üleeuroopalise autentimise süsteemi. See tähendab, et retseptiravimite ehtsust kontrollitakse enne nende väljastamist patsientidele.

Lisateave võltsitud ravimite kohta on saadaval Euroopa Komisjoni veebis.

Vaata ka artiklile lisatud tabeleid ravimite võltsimise eest maksmaalsete vangistusmäärade ja trahvide kohta EL-is.

Galerii

Lisa kommentaar

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

JÄLGI MEDITSIINIUUDISEID SOTSIAALMEEDIAS:

RSS

Seotud lood

Küsitlus

Valdkonna tööpakkumised

Meditsiini­uudised

12. märts 2019

Laadi PDF

Meditsiin Fookuses

veebruar 2019

Laadi PDF

Tervise­uudised

veebruar 2019

Laadi PDF

Meditsiiniuudiseid ja mu.ee saavad tellida vaid need isikud, kellel on kehtiv retseptikirjutamise õigus. Toimetusel on õigus seda küsida ja kontrollida.