Haigekassa komisjonid loovad võimaluse kaasa rääkida

Haigekassa juurde nõuandvate komisjonide moodustamine on igal juhul õige tee, leiavad tervishoiuvaldkonna erinevad osapooled.

Ravimitootjate liidu juht Riho Tapfer leiab, et haigekassa juurde moodustatavad nõuandvad komisjonid annavad uuele nõukogule võimaluse arvestada tervishoiukorraldusliku kompetentsiga. "Uus haigekassa nõukogu, kui seadus vastu võetakse, saab olema põhiliselt finantside juhtimise pädevusega," ütleb Tapfer. "Ei tee paha, kui oma arvamuse saavad ka avaldada tervishoiu sektori erinevad osapooled," lisab ta.

Ka Eesti Apteekide Ühenduse juhatuse liige Kristiina Sepp leiab, et nõuandvad komisjonid loovad teoreetiliselt võimaluse erinevaid tervishoiuvaldkonna osapooli rohkem haigekassa tegemistesse kaasata.

"Tuleb loota, et täitub minister Jevgeni Ossinovski lubadus, et need koosolekud ei muutu lihtsalt jututoaks vaid et komisjonides tõstatatud küsimused leiavad ka Haigekassa nõukogus arvestamist," lisab ta. Riskiks jääb Sepa hinnangul, et need komisjonid ei suuda piisavalt asendada senist korraldust, kus huvirühmad on esindatud otse Haigekassa nõukogus ja omavad reaalset hääletusõigust. 

"Teatavasti kavandab sotsiaalministeerium haigekassa seadusemuudatust, mille kohaselt kuuluks tänase 10 huvirühmade esindaja asemel nõukogusse edaspidi vaid neli liiget," ütleb Sepp.

Tallinna Kiirabi peaarst Raul Adlase sõnul peaks haigekassa senisest oluliselt rohkem osalema tervishoiu korraldamisel. "Selle tegevuse juures on kindlasti kõikide riigis praktiseerivate meditsiiniliste erialade spetsialistidest koosneva nõuandva kogu juuresolek – ja ka nende nõuannete kuuldavõtmine – hädavajalik," lisab Adlas.

Seisukohad pärinevad 20. veebruari Meditsiiniuudiste paberlehest.

Lisa kommentaar

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

JÄLGI MEDITSIINIUUDISEID SOTSIAALMEEDIAS:

RSS

Seotud lood

Küsitlus

Valdkonna tööpakkumised

Meditsiini­uudised

26. märts 2019

Laadi PDF

Meditsiin Fookuses

veebruar 2019

Laadi PDF

Tervise­uudised

veebruar 2019

Laadi PDF

Meditsiiniuudiseid ja mu.ee saavad tellida vaid need isikud, kellel on kehtiv retseptikirjutamise õigus. Toimetusel on õigus seda küsida ja kontrollida.