Jesse: digilahendustest enam on vaja suhtlusaega

Sotsiaalministeeriumi  terviseala asekantsler Maris Jesse
Sotsiaalministeeriumi terviseala asekantsler Maris Jesse

Sotsiaalministeeriumi terviseala asekantsler Maris Jesse on seisukohal, et digilahendused saavad küll tervishoiuteenuste osutamist efektiivsemaks muuta, kuid ei asenda siiski seda, mida arstid ja patsiendid kõige rohkem vajavad: suhtlusaega.

Connected Health klastri innovatsioonijuht Kitty Kubo on öelnud, et oleme Eestis e-tervise vallas uhked 1-2 teenuse üle, nagu digiretsept või e-konsultatsioon, aga need on digiteenuste võimalusi arvestades nn madalad viljad, mille noppimine on suhteliselt lihtne ja jõukohane paljudele. Peaksime liikuma siit edasi konkreetsete patsiente aitavate lahenduste juurde. Kas olete nõus?

Meie probleem on see, et ka madalalt nopitavad viljad kukuvad poolvalminuna maha ja neid ei kasutata. Meil on liiga palju poolikuid projekte e-tervise valdkonnas. Peaksime kõigepealt poolikud asjad ära tegema nii, et saame vilju noppida, ja siis vaadata teisi tegevusi.

Mida peame meeles pidama, on see, et digilahendused saavad tervishoiuteenuse osutamist ja inimesi toetada, kuid millest patsiendil kõige rohkem puudus on, on suhtlusaeg arsti ja õega. Suhtlusaeg on see, mis võimaldab teada saada, kas inimene päriselt sai aru, miks on vaja ravimit võtta, kas inimene on valmis käitumise muutuseks, kas ta tajub, et tema alkoholitarbimine võib tekitada terviseprobleeme ja mis motiveeriks teda alkoholi tarbimist vähendama. See on see, mis vajaka jääb. Minu hüpotees on, et pseudoteaduste ja -ravi levik, nö nõianduse levik võib olla seotud sellega, et tavameditsiinis on suhtlusaega liiga vähe, kuid alternatiivsed abistajad pakuvad just suhtlusaega, nad ei paku digilahendusi.

Digilahendused saavad meedikute ajakasutust efektiivsemaks muuta, kui need hästi toimivad, aga see taandub eelkõige asutuste töökorraldusse.

Millised digilahendused tuleks esimesena lõpuni arendada?

Digisaatekiri, registratuur, süsteemid, mis muudavad tervise infosüsteemis olevad andmed kergesti kättesaadavad.

Kas ametist lahkuvale asekantsler Ain Aaviksoole otsitakse asendajat või jagatakse tema tööülesanded maja sees ära?

Lähitulevikus uut konkurssi välja kuulutamas ei olda, kuid asekantsleri kohta ka ei likvideerita. Praegu vaadatakse ülesandeid ümber.

 

Lisa kommentaar

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

JÄLGI MEDITSIINIUUDISEID SOTSIAALMEEDIAS:

RSS

Seotud lood

Küsitlus

Valdkonna tööpakkumised

Meditsiini­uudised

12. märts 2019

Laadi PDF

Meditsiin Fookuses

veebruar 2019

Laadi PDF

Tervise­uudised

veebruar 2019

Laadi PDF

Meditsiiniuudiseid ja mu.ee saavad tellida vaid need isikud, kellel on kehtiv retseptikirjutamise õigus. Toimetusel on õigus seda küsida ja kontrollida.