Autor: Violetta Riidas • 3. mai 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Tenson: me nagu vaktsineeriksime baktereid antibiootikumide vastu

Professor Tanel Tenson on asunud uurima, kuidas võidelda antibiootikumide resistentsusega.
Foto: UT
Euroopa riikide ühine programm „Üks tervis“ kutsub teadlasi üles välja pakkuma lahendusi ja projekte, kuidas võidelda antibiootikumide resistentsusega, mis muutub üha tõsisemaks probleemiks.

Antibiootikumide resistentsuse (AMR) ehk ravile mittealluvate bakterite tõttu sureb igal aastal ainuüksi Euroopa Liidus vähemalt 25 000 inimest ning selle tõttu peavad inimesed haiglates viibima lisaks kuni 2,5 miljonit päeva aastas. Maailma Terviseorganisatsiooni (WHO) andmetel sureb näiteks Indias aastas hinnanguliselt ligi 60 000 imikut põletike tõttu, mida põhjustavad ravimitele allumatud bakterid. Ennustuste järgi tõuseb maailmas aastaks 2050 otseselt antibiootikumide resistentsusest tulenev surmade arv üle 10 miljonini aastas. 

Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Kadi HeinsaluMeditsiiniuudiste peatoimetajaTel: 6670 451
Violetta RiidasMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 454
Margot VentMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 446
Kristiina KäitMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 58552330
Karin TammMeditsiiniuudiste sündmuse juhtTel: 513 8862
Minna Liisi LiivrandMeditsiiniuudiste sündmuste projektijuhtTel: 6670 230
Maarja KõrvMeditsiinimeedia müügijuhtTel: 5257708
TellimiskeskusTel: 667 0099