Palju uneaegseid uuringuid Eestis tehakse?

Haigekassa esindaja Malle Avarsoo unemeditsiini konverentsil
Haigekassa esindaja Malle Avarsoo unemeditsiini konverentsil

Aastast 2011 katab haigekassa ka uneaegseid uuringuid, viimased uuringud on lisandunud 2018 ja kokku on eri uuringuid viis.

Haigekassa esindaja Malle Avarsoo rääkis regionaalhaigla esimesel interdistsiplinaarselt unemeditsiini konverentsil, et näiteks pulssoksümeetrilisi uuringuid teevad PERHi ja kliinikumi kõvral ka keskhaiglad ja väiksemad haiglad, ka erakliinikud. Esimestel aastatel tehti neid uuringuid vähem, edasi kasvavas tempos. 2017. aastal tehti neid kokku juba 1891 uuringut.

Polüsomnograafia ehk uneapnoe ja teistegi unehäirete kuldstandardit vaadates tabab Avarsoo sõnul väike üllatus. PERHis pole neid peaaegu üldse, kliinikumis aga väga palku, kokku neid 2017 tehti 724 korda. Avarsoo rõhutas, et tegemist on haigekassa kaudu makstud teenustega, mitte patsiendi rahakoti peal.

Kolmas teenus rõhutestimine AUTO-CPAP aparaadiga näitab, et klinikum on teinud väga palju uuringuid ja tesied vähem, kokku neid tehti 2017 üle 40 000.

CPAP seadmed ja maskid on meditsiiniseadmed, mille eest haigekassa tasub 90% ulatuses. Arv on kasvanud ja jõudnud 2017. aastal pea 2000 aparaadini. Maskide osas oli mullu number 4061, hakati neid soodustama 2012. aastal haigekassa poolt.

 Avarsoo pööras tähelepanu CPAP seadmete ja maskide ostmise suhtarvule. "Kui patsient on seadme raviks saanud ja seda kasutanud, siis üldjuhul eeldame, et ta vahetab ka maske. Kuid on neid, kes kasutavad maski väga kaua, ehkki igal aastal võib osta uue maski," jätkas Avaroo. Suhe maskide ja aparaatide vahel on tema sõnul natuke kasin, tekitades küsimusi, kas nad ei kasuta aparaati, ei osta lihtsalt maske või on terveks saanud vahepeal. 

Uneuuringutele on 7-8 aastale kulunud märksa vähem kui seadmetele. Alates 2012. aastal on haigekassa kulutanud seadmetele üle 5 miljoni, inimesed ise on juurde maksnud üle poole miljoni euro. Uneuuringutele on samuti päris palju raha pandud. "Loodetavasti on see hästikulutatud raha," lisas Avarsoo.

Konverentsi korraldaja, pulmonoloog ja unearst Erve Sõõru kommenteeris, et ravisoostumust ei saa hinnata vaid maskide väljaostmise järgi. "Mõjutegureid on rohkem kui vaid maskide väljaostmine," märkis ta. 

Lisa kommentaar

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

JÄLGI MEDITSIINIUUDISEID SOTSIAALMEEDIAS:

RSS

Seotud lood

Küsitlus

Valdkonna tööpakkumised

Meditsiini­uudised

12. veebruar 2019

Laadi PDF

Meditsiin Fookuses

veebruar 2019

Laadi PDF

Tervise­uudised

veebruar 2019

Laadi PDF

Meditsiiniuudiseid ja mu.ee saavad tellida vaid need isikud, kellel on kehtiv retseptikirjutamise õigus. Toimetusel on õigus seda küsida ja kontrollida.