Uudised
Ainult tellijale

Uus peatükk viljatusravis: embrüo kromosoomanalüüse tehakse Eestis

Foto: Andras Kralla / Äripäev

Detsembri alguses sündis esimene laps, kelle kromosoomid olid peale munaraku viljastamist ja enne emakasse siirdamist Eestis läbi uuritud.

Uuringute kohaselt kannavad kuni pooled kehavälisel viljastamisel siirdatud embrüotest kromosoomianomaaliaid, mistõttu rasedust ei teki või rasedus katkeb. Eelnev seletab osaliselt ka fakti, et Eestis viiakse aastas läbi enam kui 2800 kehavälise viljastamise protseduuri, kuid lapsi sünnib umbes 500. Embrüo siirdamiseelne kromosoomuuring, tuntud ingliskeelse lühendiga PGS või PGT-A, on kaasaegne võimalus valida kehavälise viljastamise protseduuriks kõige elujõulisemaid embrüod. rääkis, et detsembri alguses sündinud laps avab Eesti viljatusravis uue peatüki, kus kunstlik viljastamine saab olla tulemuslikum kui see tänaseni olnud on. “Kui paar on läbi teinud mitmed ebaõnnestunud kunstliku viljastamise katsed või on olnud mitu raseduse katkemist või peetumist, siis võiks embrüo siirdamiseelne uurimine anda võimaluse edaspidi kasutada esmalt tugevamat ja tervemat embrüot. Seega aitab PGS uuring teha valiku, millises järjestuses me embrüosid siirdame ja läbi selle võiks lüheneda aeg raseduse saavutamiseks.", kes oskas pisikesest embrüost võtta analüüsi tarvis rakud ja Täppismeditsiini labori spetsialistid, kes selgitasid kromosoomuuringuga välja terve embrüo,” rõõmustas Kask eduka koostöö ja tulemuse üle.

VORMISTA TELLIMUS KOHE JA SAAD:
 • Ligipääsu kõigile lukus lugudele, mis ei nõua meedikukoodi
 • Meedikukood annab ligipääsu ajalehele PDF-ile
 • Meedikukood annab ligipääsu ajakirja Meditsiin Fookuses PDF-ile
 • Tellimus sisaldab Meditsiiniuudiste uudiskirja
 • Jaga lugu:
  Seotud lood
  MEDITSIINIUUDISTE UUDISKIRJAGA LIITUMINE

  Telli olulisemad Meditsiiniuudised igal nädalal enda postkasti.

  Meditsiiniuudised.ee toetajad:

  Kadi Heinsalu
  Kadi HeinsaluPeatoimetajaTel: 667 0451
  Violetta Riidas
  Violetta RiidasToimetajaTel: 667 0454
  Siret Trull
  Siret TrullAjakirjanik-toimetajaTel: 667 0446
  Triin Tabur
  Triin Tabur Meditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 455
  Karin Tamm
  Karin TammMeditsiiniuudiste sündmuse juhtTel: 513 8862
  Maarja Kõrv
  Maarja KõrvMeditsiinimeedia müügijuhtTel: 5257708