Kuula artiklit
Autor: Meditsiiniuudised • 23. jaanuar 2021
Kuula artiklit

AstraZeneca teatas ELile ennetavalt halva uudise

Euroopa Liidu jaoks halva uudisena tuli reedel teade AstraZenecalt, et selle tarned liikmesriikidele on alguses väiksemad lubatust. Ettevõtte vaktsiin peaks Euroopa Ravimiametilt tingimusliku loa saama nädala pärast.
AstraZeneca vaktsiin

ELi tervishoiuvolinik väljendas uudise üle sügavat rahulolematust. Uute viivituste ilmnemine suurendab ELi vaktsiinimuresid, kirjutab BBC, kuna analoogsesse seisu pani liikmesriigid eelmisel nädalal Pfizer oma BioNTechiga koos tehtud vaktsiiniga - tarneid vähendati ootamatult ja märgavatavalt, ehkki väidetavalt vaid nädalaks-paariks. EL on Pfizerilt tellinud 600 miljonit annust.

Ametnikud ei ole avalikult kinnitanud, kui suur puudujääk tuleb, kuid anonüümseks jääda soovinud ELi ametnik ütles uudisteagentuurile Reuters, et selle aasta esimeses kvartalis vähendatakse tarneid 31 miljonile - kärpimine on 60%. Reutersiga rääkinud ametniku sõnul pidi ravimifirma märtsiks 27 riigile tarnima umbes 80 miljonit annust.

Põhjuseks on tootmisraskused

AstraZeneca pressiesindaja ütles reedel, et "esialgsed mahud jäävad esialgsest eeldatust väiksemaks", täpsustamata, kui palju. Tema kirjalik avaldus tõi põhjuseks "mahu vähenemise meie Euroopa tarneahela tootmiskohas" ja ta ütles, et ettevõte jätkab tootmismahtude suurendamist

Loe lisaks
Pfizeri vaktsiinitarned vähenevad

ELi riigid on teistest riikidest taga

Uudised hilinemisest võetakse liikmesriikides vastu kriitika ja pettumusega. Iisrael, Araabia Ühendemiraadid, Suurbritannia ja USA on kõik seni elaniku kohta antud annuste osas ELi riikidest tublisti ees.

Euroopa Komisjon on aga koordineerinud tellimusi kõigi liikmesriikide jaoks, vaktsiinid jaotatakse seejärel nende populatsiooni suuruse alusel. Erandina alustas Ungari vaktsineerimist venelaste Sputnik V vaktsiiniga, millele mitme liikmesriigi juhid hea pilguga ei vaata.

Ülevaade vaktsineeritud rahvastikust protsentuaalselt.

Austria meedia on teatanud, et märtsi lõpuks lubatud kahest miljonist AstraZeneca doosist saabub riiki õigel ajal ainult 600 000, ülejäänud 1,4 miljonit tarnitakse alles aprillis.

Selline tarne viivitamine oleks "täiesti vastuvõetamatu", ütles reedel Austria tervishoiuminister Rudolf Anschober.

Mõned piirkonnad, sealhulgas Saksamaa kõige suurema rahvaarvuga osariik Nordrhein-Westfalen ja Itaalia osad, ütlesid selle nädala alguses, et peatavad puuduse tõttu kaheannuselise vaktsiini esimese doosi andmise.

Itaalia ja Poola on ähvardanud reageerida vaktsiinide pakkumise vähendamisele õiguslike meetmetega.

Sel nädalal ELi juhtide virtuaalkoosolekut juhtinud Euroopa Ülemkogu president Charles Michel ütles neljapäeval, et ametnikud kaaluvad kõiki võimalusi, et tulevikus vaktsiiniviivitused peatada.

Euroopa Komisjoni president Ursula von der Leyen ja Michel soovivad, et suveks vaktsineeritaks 70% ELi elanikkonnast.

AstraZeneca teatas ELile ennetavalt halva uudise
Kuula artiklit

AstraZeneca teatas ELile ennetavalt halva uudise

Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Kadi HeinsaluMeditsiiniuudiste peatoimetajaTel: 6670 451
Violetta RiidasMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 454
Margot VentMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 446
Kristiina KäitMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 58552330
Karin TammMeditsiiniuudiste sündmuse juhtTel: 513 8862
Minna Liisi LiivrandMeditsiiniuudiste sündmuste projektijuhtTel: 6670 230
Maarja KõrvMeditsiinimeedia müügijuhtTel: 5257708
TellimiskeskusTel: 667 0099