Kuula artiklit
Autor: Meditsiiniuudised • 23. mai 2021
Kuula artiklit

Pfizer ja AstraZeneca on India variandi suhtes võrdselt tõhusad

Pfizer ja AstraZeneca koronaviiruse vaktsiinid on pärast kaht annust India COVID-19 variandi vastu võrdselt väga tõhusad, leiti Indias läbi viidud värskes uuringus.
UNISEFi töötajad poseerivad vaktsiiniannustega India haiglas.

Mõlemad vaktsiinid pakuvad samaväärset head kaitset India variandi sümptomaatilise haiguse eest, nagu ka Briti variandi puhul, kirjutas BBC 23. mail. Korralik kaitse tekkis siiski alles pärast teist doosi. Mõlemal vaktsiinil tekkis ühtemoodi 33% efektiivsus kolm nädalat pärast esimest annust. Briti variandi vastu tekkis neil samaks ajaks näiteks 50%line efektiivsus.

Kaks nädalat pärast teist Pfizeri doosi suurenes efektiivsus India tüve suhtes 88% peale võrreldes Briti variandi suhtes tekkiva 93% efektiivsusega. AstraZeneca efektiivsus tõusis teise annuse järel India variandi suhtes 60% peale võrreldes Briti variandi suhtes tekkiva 66%ga.

Inglise rahvatervise (PHE) esindaja ütles, et vaktsiinide efektiivsuse erinevus pärast kahte annust võib olla seletatav ka asjaoluga, et AstraZeneca vaktsiini maksimaalse efektiivsuse saavutamine võtab kauem aega kui Pfizeril.

Uuringusse, mis toimus 5. aprillist 16. maini, kaasati umbes 12 675 genoomi järjestusega juhtumit kõikides vanusegruppides. Ainult 1054 neist juhtumitest olid India variandi omad, tuntud kui B.1.617.2. Viiruse muutudes on vaktsiini kaitse infektsiooni vastu alati esimene asi, mis käest libiseb. Nii et see, et Pfizeri ja AstraZeneca vaktsiinid pakuvad pärast teist annust nii kõrget kaitset India ja Briti variandi eest, on artikli sõnumi järgi väga rahustav. Samas muudab uus teadmine vaktsiinikuuri lõpetamise ja teise annuse tähtsuse veelgi suuremaks.

Uuringud jätkuvad raskete juhtude osas

PHE esindaja ütles, et uuringuid, kuidas kaitsevad vaktsiinid India variandist põhjustatud (üli)raskete haigusjuhtumite vastu pole siiski piisavalt. PHE meditsiinilise epidemioloogi konsultant ja uuringu juhtiv autor dr Jamie Lopez Bernal ütles, et esimese vaktsiiniannuse andmete usaldusväärsus on suurem kui uuring teise vaktsiiniannuse kohta. Ta selgitas: "Ühe annusega on vaktsineerituid on suurem arv. Nii et ma arvan, et klassifitseerime uuringu esimese annuse puhul mõõdukaks kindluseks, kuid teise annuse suhtes madalaks kindluseks." PHE COVID-19 strateegilise reageerimise direktor prof Susan Hopkins ütles siiski, et andmete suundumus on "üsna selge" ja suundub "õiges suunas".

Inglismaal on manustatud üle 50 miljoni koronaviiruse vaktsiinidoosi, neist 31 miljonile inimesele üks doos ja 18 miljonile kaks doosi. PHE analüüsi kohaselt on vaktsineerimisprogrammi tõttu 9. mai seisuga Ühendkuningriigis ära hoitud umbes 13 000 surma ja 39 100 hospitaliseerimist.

Pfizer ja AstraZeneca on India variandi suhtes võrdselt tõhusad
Kuula artiklit

Pfizer ja AstraZeneca on India variandi suhtes võrdselt tõhusad

Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Kadi HeinsaluMeditsiiniuudiste peatoimetajaTel: 6670 451
Violetta RiidasMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 454
Margot VentMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 446
Kristiina KäitMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 58552330
Karin TammMeditsiiniuudiste sündmuse juhtTel: 513 8862
Minna Liisi LiivrandMeditsiiniuudiste sündmuste projektijuhtTel: 6670 230
Maarja KõrvMeditsiinimeedia müügijuhtTel: 5257708
TellimiskeskusTel: 667 0099