Pediaater-allergoloog Mari Just ütleb, et varane kontakt allergeeniga võib allergiate väljalöömist nii soodustada kui ka ennetada. Seetõttu pole mõistlik lapsi lihtsalt igaks juhuks mingitest toiduainetest või keskkondadest eemal hoida.

- Allergiliste haiguste esinemissagedus on viimastel aastakümnetel oluliselt kasvanud.
- Foto: Shutterstock
Allergia on immuunsüsteemi tasakaaluhäire, mille korral organism reageerib ägedalt mõnele tavaolukorras ohutule looduslikule ainele, kemikaalile või toidule. "Kokkupuude ärritava aine ehk allergeeniga põhjustab antikehade, histamiini ja teiste kehaomaste ainete tootmist ja vabastamist. Keha vastureaktsioon peale kokkupuudet allergeeniga tekib tavaliselt suhteliselt kiiresti," rääkis allergoloog Mari Just.
Seotud lood
Äsja Tartu Ülikooli poolt läbi viidud uuringus leiti, et eestlaste hirmud toiduallergia suhtes on enamjaolt põhjendamatud.
Tallinnas toimus juunis konverents “Toiduallergia - hirmud ja tegelikkus”, kus tutvustati Tartu Ülikooli poolt juhitava konsortsiumi ühisprojekti Allergofood käigus tehtud uuringu tulemusi. Konsortsiumisse kuulusid veel Eesti Toiduainetetööstuse Liit, Tartu Ülikooli Kliinikum, Icosagen Cell Factory OÜ ja Naxo OÜ.
Rahvusvaheline uuring kinnitab, et müüdid Eesti väikelaste toiduallergia kasvust ei vasta tõele. Esimest korda uuriti süsteemselt reaktsiooni enam kui 60 allergeenile ja tulevikus loodetakse selgust saada, kui oluline allergeen on säilitusained, vahendas Novaator.
Meliva hambakliinikud Tallinnas, Sakus Pärnus ja Kuressaares ootavad oma kollektiivi hambaarste!