Kuula artiklit
Autor: Kadi Heinsalu • 17. oktoober 2022
Kuula artiklit

Veede: tänavused märksõnad on telepsühhiaatria ja psühhedeelia

Võttes kokku psühhiaatrias tänavu juhtunud sündmusi, nimetas Põhja-Eesti Regionaalhaigla ja Confido Vaimse Tervise Keskuse psühhiaater Viljar Veede telepsühhiaatriat ja psühhedeeliat.
Psühhiaater Viljar Veede
Foto: Erakogu

Doktor Veede teeb ettekande oma eriala uudistest konverentsil "Meditsiini Update 2022", mis toimub 1. detsembril.

Mis on peamised märksõnad, mis Teie eriala 2022. aastal iseloomustavad?

Telepsühhiaatria ja psühhedeelne psühhoteraapia.

Loe lisaks
Perearstide tänavune peamine märksõna on endiselt koroonakriis

Tagasi vaadates lõppevale aastale, siis mis on kõige olulisem uudis Teie kui arsti jaoks sellest aastast oma valdkonnas – nii Eestis kui ka maailmas?

Hea küsimus - ma ausalt ei oska välja tuua ühte kõige olulisemat uudist, midagi nii murrangulist ei ole toimunud, kõik asjad liiguvad tasapisi. Ühe uuendusena on viimastel aastatel kasutusele võetud farmakogeneetiline testimine - ehk siis geenitest aitab välja selgitada, milliseid antidepressante jm psühhiaatrilisi ravimeid on mõttekas kasutada ja milliseid mitte.

Kas ja kui palju on digitaalseid abivahendeid ja võimalusi teie erialal tänavu lisandunud?

Kaugvastuvõttude tegemine on levinud väga jõudsalt ja sellest on saanud tavavastuvõtuga pea võrdne meetod patsientide konsulteerimiseks. Samuti on hakatud praktikas vaikselt kasutama AI põhiseid algoritme psühhiaatriliste häirete diagnoosimiseks.

Kas on midagi, mida Te väga ootate oma eriaial, vahest järgmisel aastal või edaspidi?

Teatud psühhedeelikumide, nagu MDMA ja psilotsübiin, heakskiitmine selliste psühhiaatriliste häirete, nagu posttraumaatiline stressihäire ja ravile raskesti alluv depressioon raviks.

Taustaks niipalju, et maailmas (eeskätt USAs) on tasapisi tõusuteel ketamiiniga teostatava psühhedeelse teraapia kasutamine, ka Eestis on alustatud sellist tüüpi lähenemisega seanssidega. Kõik muud psühhedeelse teraapia lähenemised on hetkeseisuga võimalikud ainult kliiniliste uuringute raames.

Mis on psühhedeelne praktika?

Psühhedeelne teraapia viitab ravipraktikatele , mis hõlmavad psühhedeelseid ravimeid, nagu LSD, psilotsübiin, DMT, meskaliin, 2C-B ja MDMA. Psühhedeelses teraapias, erinevalt tavapäraste psühhiaatriliste ravimite kasutamisest, mida patsient võtab regulaarselt või vastavalt vajadusele, jäävad patsiendid ravimi ägeda toime ajal pikendatud psühhoteraapiaseansile ja ööbivad raviasutuses. Ravimiseanssidel on terapeudid mittesuunavad ja toetavad patsienti oma sisemise kogemuse uurimisel. Patsiendid osalevad psühhoteraapias enne medikamentoosse psühhoteraapia seansse, et neid ette valmistada, ja pärast medikamentoosset psühhoteraapiat, et aidata neil integreerida oma kogemusi ravimiga.

Veede: tänavused märksõnad on telepsühhiaatria ja psühhedeelia
Kuula artiklit

Veede: tänavused märksõnad on telepsühhiaatria ja psühhedeelia

Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Kadi HeinsaluMeditsiiniuudiste peatoimetajaTel: 6670 451
Violetta RiidasMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 454
Margot VentMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 446
Kristiina KäitMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 58552330
Karin TammMeditsiiniuudiste sündmuse juhtTel: 513 8862
Minna Liisi LiivrandMeditsiiniuudiste sündmuste projektijuhtTel: 6670 230
Maarja KõrvMeditsiinimeedia müügijuhtTel: 5257708