Kuula artiklit
Autor: Kristiina Käit • 1. juuni 2023
Kuula artiklit

Avaliku raha eest käivad koolides rääkimas uhhuu-lektorid

Eesti Perearstide Selts (EPS) avaldas oma kodulehel juhised libameditsiini ja libaekspertide tuvastamiseks. Meditsiiniuudised küsis seltsilt, mis eesmärgil nad juhised koostasid ning mis kanalites on need inimestele kättesaadavad.
Fotol: Pereast Piret Rospu.
Foto: Meeli Küttim

Mis eesmärgid said juhised koostatud?

Vastab Tabasalu Perearstikeskuse perearst Piret Rospu

Isehakanud eksperte sugeneb juurde nagu seeni pärast vihma. Uhhuukoolidest uhhuundusealased diplomid saanud on ise juba koolitajad ja puuduva haridusega nõuandjaid lisandub eksponentsiaalse kiirusega. Arusaadav, et igaüks neist otsib oma nišši, võimalust oma "teadmisi" müüa ja endale kui eksperdile nime teha. Näiteks oli tänavu ühes Harjumaa koolis vaimse tervise päev, kus oli ligi 20 esineja seas kõigest kaks psühholoogiharidusega inimest, üks nendest samas koolis töötav koolipsühholoog.

Kuidas peaks aga koolijuht või kohaliku omavalitsuse esindaja otsustama, kas muuseumi sobib esinema inimene, kes "jagab oma teadmisi kvantfüüsikal (võngetel ehk võnkesagedustel) põhinevast meditsiinist, mantratest, šamanistlikest praktikatest ja ravimtaimedega ravimisest"? Aga kas vanemlust toetavasse asutusse võiks tulla inimene, kelle koolkond muu hulgas räägib inglitest, kes puu- ja köögivilju ingelliku väega rikastavad?

Loe lisaks
Minister Sikkut: tugevatest perearstidest saagu sajandi terviseuuendus

Avaliku raha eest üleval peetavad asutused nagu koolid, lasteaiad, raamatukogud, muuseumid ei peaks uhhuu levikuks soodsaid tingimusi pakkuma, aga nende asutuste vedajad ei pea olema ka meditsiinivaldkonna eksperdid. Juhis ongi mõeldud lihtsaks tööriistaks, mille abil sikud lammastest eraldada.

Loe lisaks
Uhhuu-meditsiiniga last ravida püüdnud ema on surma põhjustamise eest kohtu all

Kas te plaanite neid juhiseid ka laiemale üldsusele tutvustada?

Juhis on vabalt kättesaadav Eesti Perearstide Seltsi Facebooki-lehel, Tervisegeeniuse lehel ja Õhtulehe terviserubriigis. Juhis on saadetud Haridus- ja Teadusministeeriumile ja ilmub trükituna ajakirjas Perearst.

Plaanis on ka koolitused sügise hakul.

Juhiseid saab lugeda SIIT.

Avaliku raha eest käivad koolides rääkimas uhhuu-lektorid
Kuula artiklit

Avaliku raha eest käivad koolides rääkimas uhhuu-lektorid

Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Kadi HeinsaluMeditsiiniuudiste peatoimetajaTel: 6670 451
Violetta RiidasMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 454
Margot VentMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 446
Kristiina KäitMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 58552330
Karin TammMeditsiiniuudiste sündmuse juhtTel: 513 8862
Minna Liisi LiivrandMeditsiiniuudiste sündmuste projektijuhtTel: 6670 230
Maarja KõrvMeditsiinimeedia müügijuhtTel: 5257708
TellimiskeskusTel: 667 0099