Kuula artiklit
Autor: Kristiina Käit • 11. oktoober 2023
Kuula artiklit

33 juhti hambaravi sektorist prognoosib järgmiseks kuueks kuuks kõigi näitajate kasvu

Äripäev koostas raporti hambaravi sektori majandustulemustest ja küsis juurde ka 33 juhilt olukorrakirjeldust hetkeseisust. Juhtide üldine hinnang sektori seisundile oli 5,8 palli 10 palli süsteemis, ühtlasi prognoosivad nad kõigi näitajate kasvu.
Juhid hambaravi sektoris on optimistlikud ja prognoosivad järgmiseks pooleks aastaks kõigi näitajate kasvu.
Foto: Shutterstock

Küsitlus on tehtud oktoobri alguses, hambaravi sektori ettevõtete juhtidel paluti vastata oma ettevõtte lähema kuue kuu väljavaateid puudutavatele küsimustele. Kokku osales küsitluses 33 juhti.

Juhtide hinnang sektori seisundile oli 5,8 10-pallisüsteemis ja see kasvas eelmise aasta samal perioodil läbi viidud küsitlusega võrreldes 0,4 palli. Sellist hinnangu tõusu tuleb pidada üsna optimistliku meeleolu näitajaks sektoris, kuid ka aasta tagasi oli juhtide hinnang pigem positiivne.

Täpsemalt saab raporti edetabelitega, kus on eraldi ülevaated hambaravi turuosa kohta koos ettevõtete nimedega, töötajate keskmise palgaga jms - tutvuda SIIN. Konkurentsiraport on tasuline. Raporti juurde kuulub ka uudislint sektori uudistest mu.ee-s ja intervjuu Läämere Hambakliinik OÜ ühe omaniku ja hambaarsti Konstantin Loginoviga, samuti on saadaval müügitulu TOP nja suurimad võlglased ning sektori ärisündmused.

Küsimus: Skaala: 1-kahaneb kiiresti; 2-kahaneb; 3-püsib; 4-kasvab; 5-kasvab kiiresti. Punased tulbad näitavad äsja läbi viidud küsitluse tulemusi, sinised aasta tagasi läbi viidud küsitluse tulemusi.
Foto: Ülevaade sektori juhtide ennustusest lähituleviku kohta 2022 ja 2023.

Kõige kiiremat kasvu prognoosivad juhid keskmisele töötasule. See on praegu tavapärane enamustes sektorites. Eelmise aasta tarbijahinnaindeksi kasv oli 19,4% ja töötajad tahavad oma ostujõudu tagasi saada. Seetõttu püsib ka palgasurve.

Mõnevõrra aelglasemat kasvu prognoosivad juhid toote-teenuse hinnale. Selle kasvuprognoos on ka väiksem aasta varasemast kasvuprognoosist. See viitab, et juhtide hinnangul on suurem hinnatõusulaine sektoris läbi ning sisendhinnad stabiliseerumad, kuigi ilmselt varasemast kõrgemal tasemel.

Kasvu prognoosivad juhid ka töötajate arvule. Sektori töötajate arv ei muutu praegu kiiresti, kuid ilmselt on siingi sektoris tuntav spetsialistide puudus. Teenussektorile omaselt sõltub aga mahtude kasv oluliselt määral personali kättesaadavusest.

Loe lisaks
Hambaarstide palgad logisevad: maksuamet võitleb ümbrikupalga ja OÜtajatega

Ka müügitulule prognoosivad juhid väikest kasvu. Seda mõjutab osaliselt toote-teenuse hinnatõus, aga ka töötajate arvu kasv.

Väikest kasvu oodatakse kasumlikkuse kasvult. Seda ootust mõjutab eelkõige sisendhindade stabiliseerumine, sest palgasurve püsib, samuti on ettevõtetel huvi töötajaid juurde värvata.

Loe lisaks
Läänemere hambakliiniku müügitulu kasvas pea 3 miljoni võrra

Investeeringute mahtu püüavad ettevõtted hoida praegusel tasemel või väga väikeses kasvus. Keerulises olukorras on investeeringud kasumlikkuse järel tihti teine allikas, kust kaetakse näiteks palgasurvet, aga ka sisendkulude tõusu, kui seda ei õnnestu lõpphinda edasi kanda. Samas tuleb tiheda konkurentsiga sektoris silmas pidada, et investeeringute pealt kokku hoidmine ettevõtte konkurentsivõimet ei ohustaks.

33 juhti hambaravi sektorist prognoosib  järgmiseks kuueks kuuks kõigi näitajate kasvu
Kuula artiklit

33 juhti hambaravi sektorist prognoosib järgmiseks kuueks kuuks kõigi näitajate kasvu

Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Kadi HeinsaluMeditsiiniuudiste peatoimetajaTel: 6670 451
Violetta RiidasMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 454
Margot VentMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 446
Kristiina KäitMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 58552330
Karin TammMeditsiiniuudiste sündmuse juhtTel: 513 8862
Minna Liisi LiivrandMeditsiiniuudiste sündmuste projektijuhtTel: 6670 230
Maarja KõrvMeditsiinimeedia müügijuhtTel: 5257708
TellimiskeskusTel: 667 0099