Autor: Kadi Heinsalu • 4. mai 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Turult ravimeid osta on imelihtne

Tänane Meditsiiniuudiste paberleht avaldas loo illegaalsetest Vene retseptiravimite müügist Tallinna Keskturul. Kui Meditsiiniuudiste ajakirjanik Siret Trull märtsis rääkis, kui lihtne olevat turult retseptriravimeid osta, siis me muidugi tahtsime ise järele proovida. Tšekkisin internetist, et eelmise aasta lõpus oli keskturult ära korjatud suur kogus kangeid ravimeid (osa neist narkootilise sisuga; uudis oli serveeritud kui politsei suur võit põrandaaluse ravimitööstuse üle). Tundus veider, et juba märtsis see äri taas õitseb.

Aga nii oli. Alguses käis Siret üksinda, siis käisime koos ja viimaks käisin turul koos kolme fotograafiga, et see kõik üles pildistada ja videosse võtta. Iga kord läks ludinal. Polnud probleemi ravimeid küsida ja saada, oldi vastutulelikult nõus tellimise peale ravim Moskvast hiljem ära tooma. Tundus, et isegi raha ette ei tahetud, lihtsalt telefoninumbrist oleks piisanud. Ja mis rahast me räägime, kui kõik need ravimid olid jäänud hindade poolest otsekui nõukogude aega: 25 krooni või 8 krooni karp. Kõik teavad, kui kallid on ravimid praegu apteekides. Olles pensionär, mälestuses seotud Nõukogude Liidu perioodiga, siis ma arvan, et ei tundu üldse halb turult vanu tuttavaid arstimeid küsida. Vanasti need ju aitasid!

Ainult et ajad on teised. Meie eksperimendi teises osas, kui ravimeid analüüsis farmatseut, selgus, et pooled ravimitest karbil kirjas olnud toimeainet ei sisaldanud. Teisi kahjuks tehnilistel põhjustel see farmatseut analüüsida ei saanud. Kui ravimiametil on huvi, siis asitõendid on meil tallel ja saab võtta analüüsiks. Oleksime väga huvitatud teada saama, mis need sisaldavad.

Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Kadi HeinsaluMeditsiiniuudiste peatoimetajaTel: 6670 451
Violetta RiidasMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 454
Margot VentMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 446
Kristiina KäitMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 58552330
Karin TammMeditsiiniuudiste sündmuse juhtTel: 513 8862
Minna Liisi LiivrandMeditsiiniuudiste sündmuste projektijuhtTel: 6670 230
Maarja KõrvMeditsiinimeedia müügijuhtTel: 5257708
TellimiskeskusTel: 667 0099