12. märts 2007
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Ke­ha­mas­si in­dek­sist võib ol­la vei­di pa­re­maid sü­da­me­ris­ki näi­ta­jaid

Vööümbermõõdu suhe kehapikkusesse võib olla natuke parem südameriski näitaja kui kehamassi indeks, arvavad MedWire Newsi teatel Saksa ja Austria teadlased.

Vööümbermõõdu suhe kehapikkusesse võib olla natuke paremsüdameriski näitaja kui kehamassi indeks, arvavad MedWire Newsiteatel Saksa ja Austria teadlased. Samuti võib targem olla mõõtalihtsalt vööümbermõõtu – kehamassi indeksi või vöö- japuusaümbermõõdu suhte asemel. Harald Schneideri uurimisgrupi idee tulenes sellest, etrasvumist on seostatud mitmete kardiovaskulaarsete riskifaktoriteganing ülekaalulisuse ja rasvumise tavaline näitaja on KMI. Hiljution aga jäänud kõlama, et kõhupiirkonna rasvumise suhtes tundlikumadnäitajad võivad olla vööümbermõõdu ja kehapikkuse suhe ningvööümbermõõt, seeläbi ka paremad kardiovaskulaarse riskiindikaatorid. Uuringusse haarati 5377 vabatahtlikku vanuses 20–79 eluaastat,kes osalesid suuremahulises DETECT (Diabetes CardiovascularRisk-Evaluation: Targets and Essential Data for Commitment ofTreatment) uuringuprogrammis. Aterosklerootilist haigestumistühelgi uuringualusel algselt ei esinenud. Antropomeetrilisi mõõtmisi võrreldi kliinilisest uurimisest,anamneesist ja laborianalüüsidest saadud kardiovaskulaarse riskimääraga. Riskisuhted arvutati välja metaboolse sündroomi,düslipideemia ning 2. tüüpi diabeedi jaoks.

Analüüsil selgus, et vööümbermõõdu ja kehapikkuse suhe olitundlikum näitaja kõikide nimetatud seisundite osas naistel ningennustas paremini düslipideemia ning 2. tüüpi suhkurtõve riskimeestel. Vööümbermõõdu absoluutväärtus leiti olevat väiksemaväärtusega, kuid kardiovaskulaarse riski jaoks siiski parem näitajakui KMI.

Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Kadi HeinsaluMeditsiiniuudiste peatoimetajaTel: 6670 451
Violetta RiidasMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 454
Margot VentMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 446
Kristiina KäitMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 58552330
Karin TammMeditsiiniuudiste sündmuse juhtTel: 513 8862
Minna Liisi LiivrandMeditsiiniuudiste sündmuste projektijuhtTel: 6670 230
Maarja KõrvMeditsiinimeedia müügijuhtTel: 5257708
TellimiskeskusTel: 667 0099