Autor: Triinu Laan • 18. juuni 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Missiooniarstid saavad surmateatiste väljastamise õiguse

Kolmandal lugemisel võttis Riigikogu vastu surma põhjuse tuvastamise seaduse muutmise seaduse, mis annab sõjalisel missioonil kaasas olevatele arstidele õiguse väljastada eestikeelseid surmateatisi, mis kehtiksid sarnaselt perearsti või kiirabibrigaadi juhi välja antud surmateatistega.

Jõustunud muudatus on vajalik kiirendamaks sõjalises operatsioonis hukkunud kaitseväelaste matmist ja kodumaale toimetamist, kuna praegu on surmatunnistuste saamine aeganõudev. Varem võis välismissioonil hukkunud sõduri juriidilise surma fakti tunnistada ainult teise riigi meditsiinitöötaja, kuid tema väljastatud dokument Eestis ei kehti. Seega tuleb surma tõendav dokument tõlkida eesti keelde, tõlge notariaalselt kinnitada ning esitada Välisministeeriumile ehtsuse tõestamiseks. Kõik need toimingud võtavad aega, mille tõttu lükkub edasi Perekonnaseisuametist surmatunnistuse saamine.

Seadusemuudatus oli vajalik vähendamaks bürokraatlikku asjaajamist. Muudatuse jõustumisel antakse volitused väljastada eestikeelseid surmateatisi Eesti kontingendiga kaasasolevale arstile või kui arsti kaasas ei ole, siis väeosa arstile.

Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Kadi HeinsaluMeditsiiniuudiste peatoimetajaTel: 6670 451
Violetta RiidasMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 454
Margot VentMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 446
Kristiina KäitMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 58552330
Karin TammMeditsiiniuudiste sündmuse juhtTel: 513 8862
Minna Liisi LiivrandMeditsiiniuudiste sündmuste projektijuhtTel: 6670 230
Maarja KõrvMeditsiinimeedia müügijuhtTel: 5257708