Autor: Violetta Riidas • 14. november 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Statiiniuuring Jupiter tekitas kõvasti poleemikat

Sel nädalal avaldati kaks aastat kestnud statiiniuuringu Jupiter tulemused.

Ajalehes New England Journal of Medicine avaldatud uuringu Jupiter tulemused tekitasid sel nädalal märkimisväärse rahvusvahelise poleemika, kirjutas Mediuutiset.Kaks aastat kestnud uuringus, kus jälgiti 17 802 tervet vabatahtlikku, vähendas rosuvastatiin (Crestor) südame- ja veresoonkonna haiguste episoode 44% ja suremust viiendiku võrra. Platseebo rühmas sai 157 isikut infarkti või insuldi või suri südame ja veresoonkonna haigustesse. Rosuvastatiine saanute rühmas oli see näitaja 83.Ravim alandas LDL-kolesterooli taset keskmiselt 50 % ja CRV taset 37%. Uuringus osalesid keskealised ehk tüüpilised südameprobleemide eas olevad isikud. LDL-kolesterooli tase oli kõigil normis, kuid põletikku näitav CRV kõrge. Tavaolukorras ei oleks uuringus osalenutele kolesterooliravi määratud ning on selgusetu, miks Crestor neid aitas.Spetsialistid analüüsivad nüüd palavikuliselt uuringutulemuste mõju võimalustele südamehaiguseid ennetada.Ajalehe Science poolt intervjueeritud CRV uurija Mark Pepysi sõnul teatakse, et LDL-kolesterool mõjutab otseselt südame- ja veresoonkonnahaiguste riski ja seda sõltumata algtasemest.Kuigi uuringus osalenud olid terved vabatahtlikud, olid paljud neist ülekaalulised, 40% oli metaboolsed vaevused ja 15% suitsetas. Pepysi sõnul selgitavad just need riskitegurid, mitte CRV, miks agressiivne kolesterooli alandamine aitas.

Mu.ee toetajad:
Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Kadi HeinsaluMeditsiiniuudiste peatoimetajaTel: 6670 451
Violetta RiidasMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 454
Margot VentMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 446
Kristiina KäitMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 58552330
Karin TammMeditsiiniuudiste sündmuse juhtTel: 513 8862
Minna Liisi LiivrandMeditsiiniuudiste sündmuste projektijuhtTel: 6670 230
Maarja KõrvMeditsiinimeedia müügijuhtTel: 5257708