Washingtoni ülikooli Seattle'i hambaravikooli hammaste rahvatervishoiuteaduste professor Philippe P. Hujoeli sõnul võib hambavalu lisaks vahetutele kannatustele olla märgiks suurematest terviseprobleemidest tulevikus. Tegu võib olla hoiatusega, et lühemas perspektiivis hambahaiguseid põhjustanud üliglükeemiline dieet võib edaspidi viia tõsiste krooniliste haigusteni, vahendas Forte ScienceDailyt.
Hujoel heitis 1. juulil ajakirjas Journal of Dental Research avaldatud aruandes uue pilgu dieedi, hambahaiguste ja krooniliste süsteemsete haiguste vahelistele suhetele. Ta vaagis kaht vastandlikku seisukohta toidus sisalduvate süsivesikute rolli teemal inimese tervisliku seisundi juures. Vaidlus käib ümber kääritatavate süsivesikute ehk selliste toitude, mis suus lihtsateks suhkruteks muutuvad. Kääritatavad süsivesikud pole siiski ainult koogid, saiakesed, tort ja kommid. Sellesse kategooriasse kuuluvad ka banaanid ja mitmed troopilised viljad, kleepuvad puuviljad nagu rosinad ja muud kuivatatud viljad, ning tärkliserikkad toidud nagu kartul, rafineeritud nisujahu, jamss, riis, makaronitooted, soolakringlid, sai ja mais.