Autor: Kadi Heinsalu • 16. jaanuar 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Juhiseid gadoliiniumi kasutamiseks

Euroopa Ravimiamet andis sel nädalal teada juhised, kuidas kasutada gadoliiniumi sisaldavaid kontrastaineid, et võimalikult vältida nefrogeense süsteemse fibroosi tekkeriski. Eestis on müügiluba seitsmel asjasse puutuval kontrastainel.

11. jaanuar, 11 Euroopa Ravimiameti (EMA) inimravimite komitee (CHMP) hindas gadoliiniumi sisaldavate kontrastainete kasutamisega seotud nefrogeense süsteemse fibroosi tekkeriski, teatas Eesti Ravimiamet oma kodulehel. Olemasolevatele andmetele tuginedes klassifitseeriti gadoliiniumi sisaldavad kontrastained tulenevalt riskist kolme gruppi:

Kõrge riskiga kontrastainete hulka kuuluvad:

Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Kadi HeinsaluMeditsiiniuudiste peatoimetajaTel: 6670 451
Violetta RiidasMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 454
Margot VentMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 446
Kristiina KäitMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 58552330
Karin TammMeditsiiniuudiste sündmuse juhtTel: 513 8862
Minna Liisi LiivrandMeditsiiniuudiste sündmuste projektijuhtTel: 6670 230
Maarja KõrvMeditsiinimeedia müügijuhtTel: 5257708
TellimiskeskusTel: 667 0099