Autor: Kadi Heinsalu • 20. aprill 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Lauristin: siirdeühiskond tekitab siirdestressi

Eesti on siirdeühiskonnas, mille sotsiaalne hind on "võitjad" ja "kaotajad", tervise kihistumine, rääkis Tartu Ülikooli professor Marju Lauristin ravimiameti 20nda tegutsemisaasta konverentsil.

Siirdeühiskonda iseloomustab laialivalguv äng, stress, mis hakkab Eestis üle minema, jätkas Lauristin. Kihistumine on tugev ka kultuuriliselt ja psühholoogiliselt, mitte ainult rahaliselt. Valitseb vahekord 60:40, mis veel aastakümneid tagasi oli suhtes 50:50. Näiteks Eestis vanemad inimesed ja nõrgema tervisega inimesed, kelle jaoks siirdeolukord on olnud väga traumaatiline, kelle jaoks ka sotsiaalne keskkond on arusaamatu, kaasa arvatud tehnoloogilised saavutused ja inimese osa vähenemise suhtluses.

Vastutus tervise ees laskub ülevalt alla, inimeseni. Kuni selleni, et ühes uuringus vastas üle 40%, et ei pöördu tervisehäda korral arsti poole. Üle 40% saab tagasiside ravimile või oma ravile hoopis apteegist ja järjest enam, tõdes Lauristin. Samuti levitatakse ühiskonnas hoiakuid, et vajadusel arstiabi ei saa, on järjekorrad, lisas Lauristin. Eesti jaoks on liiga suur ka omavastutus, lisas ta.

Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Kadi HeinsaluMeditsiiniuudiste peatoimetajaTel: 6670 451
Violetta RiidasMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 454
Margot VentMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 446
Kristiina KäitMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 58552330
Karin TammMeditsiiniuudiste sündmuse juhtTel: 513 8862
Minna Liisi LiivrandMeditsiiniuudiste sündmuste projektijuhtTel: 6670 230
Maarja KõrvMeditsiinimeedia müügijuhtTel: 5257708
TellimiskeskusTel: 667 0099