Autor: Triin Tabur • 26. jaanuar 2012
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Uus bioloogia rajab teed personaalsele meditsiinile

Meditsiini ja biomeditsiini uuringud on jõudnud tasemele, mis on toonud käegakatsutavasse kaugusesse võimaluse mõõta ja tõlgendada haigusi põhjustavaid protsesse juba molekulide tasandil, kinnitab Tartu Ülikooli professor Johan Björkegren koos USA kolleegi Eric Schadtiga.

Tartu Ülikool vahendab, et ajakirjas Science Translational Medicine ilmunud ülevaateartiklis kirjeldavad Tartu Ülikooli patoloogilise anatoomia professor Johan Björkegren koos New Yorgi Mount Sinai meditsiinikõrgkooli professori Eric Schadtiga uudset lähenemist, mida nad nimetavad uueks bioloogiaks.

See põhineb arusaamal, et füsioloogilisi protsesse ja haigusi mõjutavaid molekulaarseid protsesse tuleb pigem kirjeldada molekulaarsete võrgustikena, mitte lihtsalt kahemõõtmeliste signaalradadena, nagu see on veel kombeks.

Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Kadi HeinsaluMeditsiiniuudiste peatoimetajaTel: 6670 451
Violetta RiidasMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 454
Margot VentMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 446
Kristiina KäitMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 58552330
Karin TammMeditsiiniuudiste sündmuse juhtTel: 513 8862
Minna Liisi LiivrandMeditsiiniuudiste sündmuste projektijuhtTel: 6670 230
Maarja KõrvMeditsiinimeedia müügijuhtTel: 5257708
TellimiskeskusTel: 667 0099