Autor: Siret Trull • 28. jaanuar 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Eestis kasutatavad ravimid vastavad kvaliteedinõuetele

2013. aastal analüüsiti Ravimiameti laboris kokku 439 ravimit. Müügiloaga ravimite ning arstide ja erialaseltside taotluste alusel sissetoodud müügiloata ravimite kvaliteedis tõsiseid kõrvalekaldeid kvaliteedinõuetest ei leitud. Apteekides valmistatud ravimitest ei vastanud nõuetele 4%, mis on viimaste aastate lõikes kõige väiksem mittevastavate proovide hulk.

Müügiloaga ravimeid analüüsiti Ravimiameti laboris 55 korral, neist 9 olid veterinaarravimid. Tõsiseid kõrvalekaldeid kvaliteedinõuetest, mis põhjustanuks ravimite müügilt kõrvaldamise, ei täheldatud. Küll aga tuli ette arutamist vajavaid küsimusi müügiloadokumentatsioonis.

Üsna palju pööratakse tähelepanu laialdase kasutusega ja paljude geneeriliste preparaatidega ravimitele. Eelmisel aastal olid vaatluse all donepesiili, levetiratsetaami, tsefuroksiimi, furosemiidi, drotaveriini tabletid ja ibuprofeeni sisaldavad siirupid. Nende uuringute tulemusena ei ltäheldatud erinevusi erinevate tootjate ja originaal- ja geneeriliste ravimite vahel, sh vastasid kõik uuritud preparaadid kvaliteedinõuetele nii toimaine kui ka lisandite ja laguproduktide sisalduse ning toimeaine vabanemise poolest. Kahe ravimi korral leiti kõrvalekalle tablettide poolitatavuse nõuetest.

Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Kadi HeinsaluMeditsiiniuudiste peatoimetajaTel: 6670 451
Violetta RiidasMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 454
Margot VentMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 446
Kristiina KäitMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 58552330
Karin TammMeditsiiniuudiste sündmuse juhtTel: 513 8862
Minna Liisi LiivrandMeditsiiniuudiste sündmuste projektijuhtTel: 6670 230
Maarja KõrvMeditsiinimeedia müügijuhtTel: 5257708
TellimiskeskusTel: 667 0099