Autor: Triin Tabur • 18. oktoober 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Apteekide ühendus nõuab ettevõtlusvabadust piirava keelu tühistamist

Eesti Apteekide Ühendus pöördus sotsiaalkomisjoni esimehe Heljo Pikhofi ja majanduskomisjoni esimehe Arto Aasa poole nõudmisega tunnistada kehtetuks 9. juunil 2014 jõustunud apteekide vertikaalse integratsiooni keeld.

Vertikaalse integratsiooni keelu kohaselt ei või hulgimüügi tegevusloa omaja otse ega kaudselt omada üldapteegi tegevusluba. Lisaks peab hulgimüügiga tegelev ettevõte kolme aasta jooksul leidma apteekidele ostja või majandustegevuse sootuks lõpetama.

Keeld on oma olemuselt nii põhiseadusvastane kui ka vastuolus Euroopa Liidu Toimimise Lepingu ja Euroopa Inimõiguste Konventsiooniga. Selle kehtestamisel eirati menetluspõhimõtteid ning rikuti demokraatliku õigusriigi printsiipi. Lisaks on jäänud turuosaliste märkused mõjuanalüüsi puudumisest ning sätte põhiseaduspärasuse analüüsi kohta vastuseta.

Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Kadi HeinsaluMeditsiiniuudiste peatoimetajaTel: 6670 451
Violetta RiidasMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 454
Margot VentMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 446
Kristiina KäitMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 58552330
Karin TammMeditsiiniuudiste sündmuse juhtTel: 513 8862
Minna Liisi LiivrandMeditsiiniuudiste sündmuste projektijuhtTel: 6670 230
Maarja KõrvMeditsiinimeedia müügijuhtTel: 5257708